Gemeente Coevorden

Geen nieuwe verflaag op muren van Chateauhotel Kasteel Coevorden

De buitenmuren van het Kasteel in Coevorden worden na de restauratie niet opnieuw geschilderd, maar houden hun authentieke aanblik. Wijland Beheer restaureert momenteel het Kasteel in Coevorden. Zowel Jos Wijland van het kasteelhotel als de gemeente willen het liefst het authentieke beeld behouden. Dit heeft bovendien voordelen voor de restauratiewerkzaamheden.

De restauratie van het Kasteel is momenteel in volle gang. Onderdeel van de restauratie is het herstellen van de voegen in de buitenmuren. Hiervoor is het noodzakelijk om de muren schoon te spuiten en de losse voegen te verwijderen. Bij het inspecteren van de voegen is gebleken dat voor er verschillende steensoorten in het Kasteel verwerkt zijn, waarbij ook verschillende soorten voegen gebruikt worden. De kans bestaat dat in de komende jaren nog herstelwerk aan de voegen moet gebeuren. Wanneer de muren geschilderd zijn, moet dit gedeeltelijk verwijderd en opnieuw aangebracht worden, waardoor kleurverschil ontstaat.

Authentiek beeld

Door de eeuwen heen heeft het Kasteel verschillende functies gehad en is het gebouw vele malen verbouwd. In 1972 is het Kasteel gerestaureerd in z'n oorspronkelijke vorm, waarbij de muren destijds zijn geverfd om een harmonieus geheel te krijgen. Door nu de buitenmuren niet opnieuw te schilderen ontstaat een authentieker beeld. De verschillende verbouwingen uit het verleden zijn nu zichtbaar, wat meer charme geeft aan het gebouw en de oudheid ervan benadrukt.

Monumentenvergunning

Omdat de gemeente Coevorden een monumentenvergunning heeft afgegeven voor de restauratie met nieuw geverfde buitenmuren, moet nu opnieuw een aangepaste monumentenvergunning afgegeven worden. Hiervoor wordt advies gevraagd van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). De controlerend ambtenaar van deze dienst staat positief ten opzichte van de restauratie.