Gemeente Steenbergen

Vandaag begint burgemeester Jan Hoogendoorn van Steenbergen aan zijn tweede ambtstermijn.

Vandaag begint burgemeester Jan Hoogendoorn van Steenbergen aan zijn tweede ambtstermijn.
Gisteren is het benoemingsbesluit ontvangen en vorige week heeft in het provinciehuis de beëdiging plaatsgevonden door de Commissaris van de Koningin.

Terugblikkend op de afgelopen zes jaar als burgemeester van Steenbergen verklaart Hoogendoorn zeer tevreden te zijn over de bereikte bestuurlijke doelen die hij zich bij zijn start in 2003 heeft gesteld, de ontwikkeling van de sterke punten van Steenbergen: de ligging aan de toekomstige A4,
de ruimte voor grootschalige land- en tuinbouw en de ligging aan het water. In de grote dossiers, de A4 met aquaduct, het glastuinbouwproject AFC West-Brabant heeft Hoogendoorn een hoofdrol gespeeld als boegbeeld van de gemeente Steenbergen. De waterrecreatie is door zijn inzet in Steenbergen en in de regio West-Brabant speerpunt van beleid geworden.

Intern is de gemeente veranderd en vooral vernieuwd. Niet alleen is een nieuw gemeentehuis gerealiseerd, ook de dienstverlening en de werkwijze van de gemeente zijn vernieuwd. Ook is nieuw ingevoerd dat burgers kunnen meedoen met de ontwikkeling van nieuwe plannen van de gemeente. Plannen maken door het college van B&W gebeurt nu in nauwe samenwerking met betrokken burgers en ondernemers. Ook is in de afgelopen jaren een officiële status toegekend aan de dorpsraden als overlegorgaan met burgemeester en wethouders.

Kortom in de afgelopen zes jaar is de gemeente Steenbergen veranderd van primair een beherende gemeente in een ontwikkelende, investerende en daarbij uiteraard ook nog beherende gemeente. De komende jaren zal door Hoogendoorn het accent worden gelegd op zorg voor de openbare orde en veiligheid en het toezien op een tijdige voorbereiding, vaststelling en uitvoering van gemeentelijk beleid en de daaruit voortvloeiende besluiten. Verder ook de zorg voor een goede samenwerking met andere gemeenten, provincie en rijk. Het betrekken van de burgers bij het bestuur van de gemeente zal ook een belangrijke taak van de burgemeester blijven. Niet alleen het betrekken bij het maken van plannen, het werk van het college, maar vooral ook het laten meedoen van de burger bij het besluiten daarover, het werk van de gemeenteraad.

Burgemeester Hoogendoorn heeft aan de vertrouwenscommissie uit de raad en aan de Commissaris van de Koningin laten weten dat hij niet van plan is de volledige nieuwe ambtstermijn van zes jaar uit te dienen. Het is altijd al zijn intentie geweest bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar te stoppen, en dat zal zijn in juli 2012.