Rochdale


Rochdale sluit roerig 2008 af


1 oktober 2009
Rochdale sluit roerig 2008 af

2008 is voor Woningstichting Rochdale een bewogen jaar met hoogte- en dieptepunten geweest. Dit blijkt uit het jaarverslag. Volkshuisvestelijk presteerde de corporatie goed. Dit werd echter overschaduwd door de bestuurscrisis eind oktober. Deze leidde tot het ontslag van de bestuursvoorzitter, het aftreden van de Raad van Commissarissen en het onder toezicht stellen van de corporatie. Stevig ingrijpen om de organisatie van de corporatie op orde te brengen was noodzakelijk. Hiermee is inmiddels op vele fronten begonnen. Ook is Rochdale overgegaan tot het terugvorderen van ongeoorloofde beloningen van voormalige bestuursleden. Financieel wordt het jaar afgesloten met een negatief jaarresultaat van bijna 38 miljoen euro, maar de financiële positie blijft gezond.

Gouden Baksteen
In januari kreeg Rochdale de gouden baksteen uitgereikt, de onderscheiding voor de corporatie die in 2007 in Amsterdam de meeste nieuwbouwwoningen opleverde. Ook de overige volkshuisvestelijke prestaties waren naar tevredenheid. Zo realiseerde Rochdale bijvoorbeeld de aanbiedingsafspraken met de gemeente Amsterdam over de toewijzing van sociale woningen aan huishoudens met de laagste inkomens. De nieuwbouwproductie was met 868 woningen opnieuw bovengemiddeld. Met de gemeente Zaandam en collega corporaties werd overeenstemming bereikt over het masterplan voor de vernieuwing van de wijk Poelenburg in Zaandam. De eerste uitvoeringsstappen zijn nog in 2008 gezet.

Herstelplan
Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek naar de voormalig bestuursvoorzitter, heeft Rochdale in opdracht van minister Van der Laan een herstelplan opgesteld. Dit plan behelst een reeks van ingrijpende maatregelen die nodig zijn om de bedrijfsvoering en het toezicht te verbeteren, de integriteit te waarborgen en de focus op de volkshuisvesting te bevestigen. Hierdoor moet worden voorkomen dat ongewenste voorvallen zich in de toekomst opnieuw kunnen voordoen. Inmiddels wordt onder intern en extern toezicht goede voortgang geboekt met de uitvoering. Hierover wordt regelmatig aan de minister van WWI gerapporteerd.

Beloningen
De nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) richt het toezicht in op basis van de governancecode voor woningcorporaties. Met betrekking tot de vaststelling van de beloning van bestuurders past de RvC de adviesregeling van de commissie Izeboud toe. De terugvordering van ongeoorloofd ontvangen beloningen, zoals in het jaarverslag gemeld, van voormalige bestuursleden en het verhalen van geleden schade maken deel uit van het herstelplan. Rochdale is in dit kader reeds overgegaan tot het terugvorderen van middelen. Zij zag zich ook genoodzaakt tot het doen van aangifte bij het Openbaar Ministerie.

Jaarresultaat en financiële positie
Het resultaat van Rochdale over 2008 vertoont hetzelfde beeld als dat van andere corporaties. Als gevolg van de economische crisis hebben met name op nieuwbouw koopprojecten en enkele niet in het herstelbeleid passende projecten afwaarderingen plaatsgevonden. Als gevolg hiervan is het resultaat 37,8 miljoen negatief. De financiële positie van Rochdale is desondanks naar het oordeel van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting adequaat, dat wil zeggen dat het vermogen van de corporatie in overeenstemming is met de plannen van Rochdale voor de komende vijf jaar. Door het Centraal Fonds Volkshuisvesting is Rochdale ook in 2009 als A-corporatie gekwalificeerd.


-o-o-