Platform Biologica
Schijn van consensus in debat over wereldvoedselzekerheid
Gisteren vond de tweede lezing plaats in het kader van de debatreeks
"De toekomst van de landbouw en ons voedsel", in de Rode Hoed in
Amsterdam. Professor Rudy Rabbinge sprak over de toekomst van
de wereldvoedselproductie en Jan Willem van der Schans sprak over
stadslandbouw. Rabbinge, die in het verleden vaak expliciet stelling
nam tegen biologische landbouw, leek dat deze keer te vermijden,
terwijl Van der Schans zijn best leek te doen om zich, als
pleitbezorger van stadslandbouw, niet te biologisch te betonen. Het
resultaat was dat er een sfeer van consensus leek te ontstaan en felle
discussies uitbleven.
Ondertussen zette Rabbinge - in zijn verder zeer informatieve lezing -
een grote rol van urbane landbouw in de Nederlandse voedselvoorziening
wel weg als "een illusie". Ook hield hij een pleidooi voor invoering
van chemisch-industriele landbouw in Afrika, en stelde impliciet dat
biologische landbouw de noodzakelijke productieverhoging daar niet kan
leveren. Hiermee ging hij lijnrecht in tegen de conclusies en adviezen
van een UNEP-rapport uit 2008. Hierin wordt gemeld dat bij 114
projecten in 24 Afrikaanse landen de oogst meer dan verdubbelde door
het gebruik van biologische productiemethoden. Ook het FAO heeft in
rapporten gepleit voor het benutten van meer een ecologisch gerichte
aanpak.
Tussen neus en lippen vertelde Rabbinge hoe hij Kofi Annan zo ver
kreeg om naar industriële landbouwoplossingen voor Afrika te kijken.
Met enig genoegen constateerde hij: "Ik geloof dat Kofi die rapporten
van FAO en UNEP toch niet zo vertrouwd."
Een uitgebreider verslag van de lezingen volgt nog.
Quote uit het UNEP-rapport (2008):
"The analysis of 114 projects in 24 African countries found that
yields had more than doubled where organic or near-organic practices
had been used. That increase in yield jumped to 128 per cent in East
Africa. Other benefits also emerged, from longer growing seasons,
reduced risk from drought and improved
water supplies, to higher incomes in part because farmers could spend
less on fertilisers, pesticides and fuel. The research suggests that,
far from being a niche agricultural system for feeding choosy, higher
income households, organic agriculture has a role - and perhaps a
significant role - to play in food security and poverty eradication in
some of the world's poorest communities. And, perhaps not
surprisingly, it also has climate benefits, as organic farms are not
only less-carbon intensive but their soils sequester significantly
more carbon as well."
»