Platform Biologica


Schijn van consensus in debat over wereldvoedselzekerheid
Gisteren vond de tweede lezing plaats in het kader van de debatreeks "De toekomst van de landbouw en ons voedsel", in de Rode Hoed in Amsterdam. Professor Rudy Rabbinge sprak over de toekomst van de wereldvoedselproductie en Jan Willem van der Schans sprak over stadslandbouw. Rabbinge, die in het verleden vaak expliciet stelling nam tegen biologische landbouw, leek dat deze keer te vermijden, terwijl Van der Schans zijn best leek te doen om zich, als pleitbezorger van stadslandbouw, niet te biologisch te betonen. Het resultaat was dat er een sfeer van consensus leek te ontstaan en felle discussies uitbleven.

Ondertussen zette Rabbinge - in zijn verder zeer informatieve lezing - een grote rol van urbane landbouw in de Nederlandse voedselvoorziening wel weg als "een illusie". Ook hield hij een pleidooi voor invoering van chemisch-industriele landbouw in Afrika, en stelde impliciet dat biologische landbouw de noodzakelijke productieverhoging daar niet kan leveren. Hiermee ging hij lijnrecht in tegen de conclusies en adviezen van een UNEP-rapport uit 2008. Hierin wordt gemeld dat bij 114 projecten in 24 Afrikaanse landen de oogst meer dan verdubbelde door het gebruik van biologische productiemethoden. Ook het FAO heeft in rapporten gepleit voor het benutten van meer een ecologisch gerichte aanpak.

Tussen neus en lippen vertelde Rabbinge hoe hij Kofi Annan zo ver kreeg om naar industriële landbouwoplossingen voor Afrika te kijken. Met enig genoegen constateerde hij: "Ik geloof dat Kofi die rapporten van FAO en UNEP toch niet zo vertrouwd."

Een uitgebreider verslag van de lezingen volgt nog.

Quote uit het UNEP-rapport (2008):
"The analysis of 114 projects in 24 African countries found that yields had more than doubled where organic or near-organic practices had been used. That increase in yield jumped to 128 per cent in East Africa. Other benefits also emerged, from longer growing seasons, reduced risk from drought and improved
water supplies, to higher incomes in part because farmers could spend less on fertilisers, pesticides and fuel. The research suggests that, far from being a niche agricultural system for feeding choosy, higher income households, organic agriculture has a role - and perhaps a significant role - to play in food security and poverty eradication in some of the world's poorest communities. And, perhaps not surprisingly, it also has climate benefits, as organic farms are not only less-carbon intensive but their soils sequester significantly more carbon as well."
»