Gemeente Spijkenisse


College van B&W presenteert sluitende begroting 2010-2013


01 oktober 2009

Schatkist

Ondanks de economische crisis is het gemeentebestuur van Spijkenisse er in geslaagd een sluitende begroting te presenteren.

Het motto afmaken waaraan begonnen is en uitbouwen waar dat nodig is, is daarbij overeind gebleven.

Voor de periode 2010-2013 krijgt de gemeente een lagere uitkering uit het gemeentefonds. Desondanks is er nu een afgewogen pakket maatregelen geformuleerd waardoor een sluitende begroting ontstaat en er kan worden geïnvesteerd in de stad.

De laatste begroting van dit college van burgemeester en wethouders was zeker geen gemakkelijke afsluiter. De effecten van de recessie zijn ook in Spijkenisse merkbaar.

Komend jaar staan diverse projecten op stapel om de gemeentelijke dienstverlening verder te verbeteren. Daarnaast wordt op veel verschillende plekken in de stad geïnvesteerd.

Op verkeerstechnisch gebied door de bouw van de Hartelfietsbrug die in 2011 klaar is, waardoor het bestaande fietspad kan worden omgebouwd tot een extra rijstrook voor het autoverkeer.

Met betrekking tot ruimtelijke ontwikkeling kan worden gesteld dat de verkoop van de eerste fase van Het Land een enorm succes is. De verkoop van de tweede fase is inmiddels gestart.

Het beheer van de openbare ruimte heeft de afgelopen jaren een enorme impuls gekregen. Ook in 2010 worden omvangrijke investeringen gedaan voor bijvoorbeeld de herstructurering van Schiekamp en Hoogwerf.

Jongeren die instromen in het voortgezet onderwijs, moeten een maatschappelijke stage volgen. Het doel is dat jongeren tijdens hun schooltijd kennis maken met en een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving. In Spijkenisse zit iedere jongere op school, werkt of zit in een hulpverleningstraject. Jongeren zijn actief betrokken bij jeugdparticipatie, vrijwilligerswerk en het verenigingsleven.

De verwachting is dat de jeugdwerkloosheid verder toeneemt. Tegelijkertijd zullen jongeren langer gebruik blijven maken van onderwijsvoorzieningen.

Door het ambtelijk apparaat efficiënter te laten werken kunnen diverse besparingen worden gerealiseerd. Een reductie van de formatiekosten kan echter niet vermeden worden. Voorgesteld wordt om de formatiekosten terug te brengen met EUR 285.000 in 2010 oplopend tot EUR 1.191.000 in 2013. De invulling van een dergelijke taakstelling vraagt om een zorgvuldige voorbereiding en uitwerking en zal dus later bekend worden gemaakt.

De ontwikkeling van de gemeentefinanciën kan niet los worden gezien van die van de overheidsfinanciën in Nederland als geheel. In welke mate de rigoureuze financiële saneringsplannen van het kabinet de gemeenten zullen treffen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de effecten hiervan ook in Spijkenisse merkbaar zullen zijn. Dat vraagt om een pro-actieve aanpak, waarbij de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en ambtelijke organisatie ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid betrokken worden.