Greenpeace

Slappe kernenergiewet effent pad nucleaire megacentrale

01 oktober 2009

Amsterdam, Nederland -- Vandaag vergadert de Tweede Kamer over de wijziging van de kernenergiewet. Aanpassing van deze stokoude wet - die nog dateert uit 1963 - is hard nodig. Energiebedrijf Delta staat op het punt een vergunningaanvraag in te dienen voor een nieuwe nucleaire megacentrale naast de kerncentrale Borssele. De nieuwe centrale heeft maar liefst vijf keer de capaciteit van de huidige centrale. Ondanks een parlementaire meerderheid tegen kernenergie dreigt een uitermate slappe wet te worden aangenomen die het Delta wel heel gemakkelijk maakt.

"Het is onvoorstelbaar dat de tegenstanders van kernenergie nu ze nog een meerderheid in de kamer hebben niet de kans grijpen de kernenergiewet zo streng mogelijk te maken. Het onderwerp is duidelijk taboe verklaard", aldus Ike Teuling van Greenpeace. Regeringspartijen hebben jarenlang de behandeling van de kernenergie weten uit te stellen. Al sinds 2006 staat dit hete hangijzer op de kameragenda. Door de vergunningaanvraag van Delta voor een tweede Borssele moet de coalitie dit stilzwijgen nu doorbreken en de broodnodige herzieningen van de kernenergiewet doorvoeren.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en Christen Unie hebben niet het lef met elkaar de confrontatie aan te gaan. Daarom ligt er nu een slap aftreksel van het wetsvoorstel uit 2006 op tafel. De Christen Unie heeft amendementen ingediend om het wetsvoorstel weer op het oude niveau te krijgen, maar de PvdA is niet van plan hiermee in te stemmen. De PvdA laat zo een belangrijke kans schieten om verdere uitbreiding van kernenenergie in Nederland tegen te gaan.

Onder de nieuwe wet zal de kerncentrale van Delta een vergunning krijgen voor onbepaalde tijd. Deze vergunning kan niet tussentijds worden ingetrokken voor bijvoorbeeld een herziening van het energiebeleid. Meer dan een halve eeuw lang - een kerncentrale heeft een levensduur tot 60 jaar - zal Nederland vast zitten aan een kerncentrale die 15 tot 20 procent van de Nederlandse elektriciteit gaat opwekken.

Een nieuwe kernenergiewet biedt de mogelijkheid om het vervuilende en gevaarlijk opwerken van kernafval aan te pakken. Maar ook hier laat de Kamer kansen liggen. Een motie van nota bene Liesbeth Spies van het CDA om een vergunningplicht voor het opwerken van kernafval in de nieuwe wet op te nemen wordt genegeerd. Delta kan dus straks zonder tussenkomst van de regering en parlement opnieuw besluiten kernafval naar Frankrijk te sturen, terwijl directe opslag van dit afval veruit de betere optie is.

"Delta staat te springen om die nieuwe megacentrale te bouwen", aldus Ike Teuling. "Als de PvdA echt oprecht tegenstander is van deze vervuilende, gevaarlijke en overbodige kerncentrale moeten ze nu alles op alles zetten om het Delta zo moeilijk mogelijk te maken. En niet onder druk van het CDA instemmen met een slappe kernenergiewet ".

---

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.

Contact informatie

*

Ike Teuling, campagneleider kernenergie, 06 520 629 73 Andre van der Vlugt, Greenpeace persvoorlichting, 06 2503 1015