Gemeente Valkenswaard

aanvragen kleine en grote evenementen 2010

Tijdig aanvragen kleine en grote evenementen 2010

De gemeente Valkenswaard heeft sinds 2007 een evenementenbeleid. Hierin is onderscheid gemaakt tussen kleine en grote evenementen.

Kleine evenementen zijn bijvoorbeeld buurtfeesten, straatbarbecues of optochten, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het gaat hierbij vooral om ééndaagse activiteiten zonder commerciële drankverkoop voor een beperkt publiek (minder dan 500 personen in totaal en geen tenten met meer dan 50 personen) en zonder versterkte muziek. Voor kleine evenementen geldt geen vergunningsplicht maar een meldingsplicht. De melding kan worden ingediend via deze website, u kiest in de rechterkolom voor de button 'digitaal loket', vervolgens voor 'producten en vergunningen' en daarna voor 'aanvraag flitsvergunning'. Na het elektronisch invullen van de melding kan deze meteen gemaild worden naar de gemeente. Een situatietekening kan dan per e-mail worden toegevoegd of eventueel per post worden nagezonden. Heeft u geen internet of e-mail dan kan een papieren meldingsformulier worden opgevraagd bij het Omgevingsloket.

Grote evenementen zijn bijvoorbeeld braderieën, versterkte muziekoptredens en grote sportevenementen. Het gaat dan vaak om meerdaagse activiteiten met live-muziek, drankverkoop voor groot publiek waarbij grootschalige verkeersmaatregelen nodig zijn. Voor grote evenementen geldt een vergunningplicht van de burgemeester. Het aanvraagformulier vindt u op deze website in de 'productencatalogus' en vervolgens onder 'evenementen' (formulier PZ525). Bij de aanvraag moeten ook situatietekeningen en indelingstekeningen van tenten worden gevoegd waarop nooduitgangen, en -verlichting en brandblusmiddelen zijn vermeld. Op de checklist bij het aanvraagformulier staat waaraan de tekeningen moeten voldoen en welke informatie nog meer nodig is.

Calamiteitenplan
Bij grote evenementen kan ook nog een calamiteitenplan worden gevraagd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij grote, meerdaagse, muzikale (tent)feesten met bezoekersaantallen boven 5.000 en/of gemotoriseerde evenementen waarbij aanzienlijke verkeersmaatregelen nodig zijn. Een voorbeeld van een calamiteitenplan vindt u eveneens op deze site op dezelfde locatie als het hoofdonderwerp 'evenement'. Wilt u weten of een calamiteitenplan voor uw evenement verplicht is, neem dan contact op met het evenementenloket van de afdeling Publiekszaken, telefoonnummer 040-2083444 of stuur een e-mail naar evenementenloket@valkenswaard.nl.

Tot 1 november aanvragen
De aanvragen voor 2010 kunnen tot 1 november 2009 worden ingediend waarna de aanvragen geïnventariseerd worden. Daarna wordt de evenementenkalender vastgesteld en in deze krant en op internet gepubliceerd. Evenementenaanvragen die na publicatie van de evenementenkalender worden ingediend kunnen alleen doorgaan als er op die datum en locatie geen ander evenement plaatsvindt en het evenement past binnen de richtlijnen uit het evenementenbeleid.

Voor meer informatie over het aanvragen van evenementen kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken van de gemeente, telefoonnummer 040-2083444 of een mail sturen aan evenementenloket@valkenswaard.nl.