Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

01-10-2009

Begeleiding en niet de cursus staat centraal

VU start onderzoek naar ondersteuning bij online-zelfhulpcursussen

De afdeling Klinische psychologie van de Vrije Universiteit (VU) heeft diverse (online) zelfhulpcursussen ontwikkeld voor psychische klachten, zoals angst, somberheid en stress. Inmiddels is gebleken dat online zelfhulpcursussen effectief zijn in het verminderen van deze klachten. Onbekend is wat de optimale manier van begeleiding hierbij is. Daarom onderzoekt de VU momenteel deze online zelfhulpcursus waarbij drie verschillende manieren van begeleiding worden aangeboden.

Daarnaast biedt de VU ook begeleiding van een coach aan zonder een internetcursus, om zeker te weten dat een vermindering van somberheid- en angstklachten is toe te schrijven aan de begeleiding en niet aan de cursussen. Deelnemers worden op basis van toeval ingedeeld in de verschillende groepen, daarom zijn er ook deelnemers die in een controle groep terecht komen, waarbij deelnemers in eerste instantie geen cursus krijgen aangeboden. Na vijf weken krijgen de deelnemers alsnog de cursus aangeboden.

De online-zelfhulpcursus Alles Onder Controle, voor volwassenen vanaf 18 jaar die last hebben van milde tot matige angst en/of stemmingsklachten, bestaat uit vijf lessen. De deelnemers leren zichzelf vaardigheden aan waarmee ze zelfstandig aan hun problemen werken. Een voorbeeld hiervan is het maken van een stappenplan voor het omgaan met belangrijke oplosbare problemen.

GeĂŻnteresseerden kunnen meer informatie vinden en zich aanmelden via www.psy.vu.nl/ros.