Vilans


Inschrijving voor vierde ronde van Verbetertraject Medicatieveiligheid is geopend

Minder medicatiefouten met Verbetertraject Medicatieveiligheid & Polyfarmacie

Utrecht, 1 oktober 2009 In drie rondes Verbetertraject Medicatieveiligheid verminderden 35 zorgorganisaties het aantal medicatiefouten met 50%. Zo werd minder vaak vergeten een medicijn toe te dienen, het aantal voorschrijffouten beperkt en verkeerde doseringen voorkomen. Hierdoor liepen minder patiënten gezondheidsschade op. Vanwege dit succes start Vilans, kenniscentrum langdurende zorg, in januari met een vierde ronde Verbetertraject Medicatieveiligheid & Polyfarmacie. Zorgorganisaties kunnen zich vanaf nu aanmeldingen voor dit gratis verbetertraject.

Verbeteren door registreren van medicatiefouten Deelnemende zorgorganisaties bepalen hun eigen verbeterdoelstelling aan de hand van een startanalyse en een beoordeling van het eigen medicatieproces. Met behulp van een korte, gestructureerde verbetermethode werken ze vervolgens aan het doel. Zorgorganisaties die meededen aan de eerste drie ronden kregen daardoor veel beter zicht gekregen op hun medicatiebeleid en waar de knelpunten zitten. Medewerkers voelen zich door de nieuwe aanpak nauwer betrokken en melden ook veel eerder dat er in het proces iets niet goed is gegaan. Medewerkers van de organisaties die meededen, registreerden beter de gemaakte fouten en bijna-fouten, zegt Marijke Wigboldus van Vilans. Daar kan dan weer actie op worden ondernomen. Het is de bedoeling dat deelnemers van het verbetertraject hun kennis verspreiden binnen hun organisatie.

Aandacht voor polyfarmacie
In deze vierde ronde werken zorgorganisaties, naast de algemene aandacht voor de medicatieveiligheid specifiek aan polyfarmacie (het gelijktijdig gebruik van vijf of meer geneesmiddelen). Veel ouderen hebben te maken met meerdere aandoeningen tegelijkertijd, waarvoor vaak medicatie nodig is. De kans op interacties en bijwerkingen stijgt met het toenemen van het aantal gebruikte medicijnen. Het vermijden van medicatiefouten is bij polyfarmacie extra lastig.

Informatie en aanmelden
Alle organisaties uit de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg kunnen meedoen aan dit Verbetertraject. Er is plaats voor maximaal 20 organisaties. Vilans start in samenwerking met DGV Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, in januari 2010 met het Verbetertraject Medicatieveiligheid & Polyfarmacie. Vanaf oktober 2009 worden de intakegesprekken met geïnteresseerde organisaties gevoerd. Voor meer informatie of aanmelden kunnen organisaties contact opnemen met projectassistente Jeannine Hansma van Vilans, tel. (030) 789 25 02 of mail
verbetertrajecten@zorgvoorbeter.nl

Aanvullende informatie en inspirerende voorbeelden van organisaties is te vinden in het boekje Slik geen Medicatiefouten (ISBN 9789088390708). Het boekje is te bestellen of te downloaden via www.vilanswebwinkel.nl
Laatst gewijzigd op: 1 oktober 2009