Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Twee zware aardbevingen op Sumatra

1 oktober 2009 - Op 30 september 2009 om 17:16 lokale tijd (12:16 NL-tijd) en op 1 oktober om 08:52 (03:52 NL-tijd) hebben er twee zware aardbevingen plaatsgevonden vlak voor de kust van en op Sumatra. De krachten waren 7,6 en 6,6 op de schaal van Richter . De lokatie van beide aardbevingen op Sumatra. De grote vierkanten zijn de twee hoofdschokken en bij beiden is een naschok van magnitude 5 te zien. (Bron figuur: USGS)
De aardbeving van 30 september vond voor de kust plaats, maar was ongeveer 80 kilometer diep, waardoor er geen tsunami is geweest. De aardbeving van 1 oktober vond onder het eiland zelf plaats, op een diepte van 15 kilometer.

De tweede aardbeving vond 270 kilometer te zuidoosten van de eerste plaats, langs een andere breuk. De eerste aardbeving vond op diepte plaats langs de onderduikende breuk, terwijl de tweede plaatsvond langs de Sumatra-breuk, een breuk die in de lengte over het eiland Sumatra loopt. Langs deze breuk vindt voornamelijk een zijwaartse beweging plaats, terwijl de beweging langs de onderduikende breuk ook vaak een grote vertikale beweging heeft.

Door deze verschillen is het op dit moment ook nog niet duidelijk of de tweede aardbeving een directe naschok is van de eerste. Zeer waarschijnlijk is hij wel getriggerd door de eerste aardbeving, maar of het een echte naschok is, moet nog onderzocht worden.

De aardbevingen vonden plaats in de subductiezone die ten westen van Sumatra ligt en helemaal doorloopt ten zuiden van Java. De Australische plaat duikt hier naar het noordoosten onder de Sundaplaat, waar Indonesië op ligt, met een snelheid van ongeveer 6 centimeter per jaar. De regio is seismisch zeer actief. De laatste jaren vonden er verscheidene zware aardbevingen plaats, zoals in december 2004, maart 2005 en juli 2006.

---

De lokatie van de aardbeving van 1 oktober. De groene lijn is de Sumatrabreuk, die over het eiland Sumatra loopt. De roze lijn is de onderduikende breuk die vanaf de oceaanbodem schuin de diepte in duikt. (Bron figuur: USGS)
Historische seismiciteit (1990-heden) van de regio. De verschillende kleuren geven de dieptes aan, de grootte van de cirkels staan voor de verschillende magnitudes. (Bron figuur: USGS)
Historische seismiciteit (1990-heden) van de regio. De verschillende kleuren geven de dieptes aan, de grootte van de cirkels staan voor de verschillende magnitudes. Hier is goed te zien dat er de afgelopen jaren vaker zware aardbevingen in deze regio plaatsvinden. (Bron figuur: USGS)
Eerste uitgave: 30-09-09