Stichting Vluchteling


01-10-2009

"Omvangrijke humanitaire crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek"

Tineke Ceelen bezoekt op één na armste land ter wereld

De internationale gemeenschap sluit de ogen voor een omvangrijke humanitaire crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dat zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, die deze week op werkbezoek is in het op één na armste land ter wereld. "De situatie in dit onbekende en vrijwel vergeten land is onthutsend."

De Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is het op één na armste land ter wereld en telt ruim 4 miljoen inwoners. Tineke Ceelen is deze week in de CAR om te inventariseren welke hulp Stichting Vluchteling kan bieden, en om aandacht te vragen voor de grote problemen in het land: "Dit is geen acute crisissituatie zoals ik die al vaak heb gezien. Hier is sprake van een opeenstapeling van problemen, die samen zorgen voor een grote humanitaire crisis. Geweld en instabiliteit in eigen land en in de buurlanden; extreme armoede en daar bovenop de ontbrekende hulp van de eigen overheid en de internationale gemeenschap."

---

Indrukwekkende cijfers illustreren de situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek:


- Eén miljoen mensen zijn getroffen door geweld
- 38% van de kinderen onder de 5 jaar is chronisch ondervoed
-De gemiddelde levensverwachting is 43 jaar

(bron: UN/WFP/Human Development Report)

---

Tineke Ceelen: "Als je dit land daadwerkelijk wilt helpen moet de internationale gemeenschap inzetten op een samenhangend pakket van activiteiten op het gebied van armoedebestrijding én vrede en veiligheid."

Stichting Vluchteling wil zich in de CAR vooral richten op verbetering van de gezondheidszorg. Tineke Ceelen: "Het leeuwendeel van de dodelijke slachtoffers kan relatief eenvoudig voorkomen worden. Eén van de eerste prioriteiten is de gezondheidszorg. De zorg moet op alle niveaus drastisch verbeterd worden, want de capaciteit, zowel kwantitatief als kwalitatief, is ver onder de maat." Giro 999 staat open voor hulp.

Foto: Tineke Ceelen in een ziekenhuis in
Kaba Bandoro, CAR.