Partij van de Arbeid

PvdA legt verkooptelefoontje aan banden

Een door de PvdA in het leven geroepen register tegen ongewenste telefoontjes treedt vandaag in werking. Mensen kunnen een einde maken aan telefonische verkooppraatjes door zich aan te melden bij dit zogenoemde bel-me-niet-register. Heemskerk: `Iedereen is er bekend mee, dat je net als je eet of je kinderen naar bed brengt ongevraagd wordt gestoord door verkopers. Dat is nu afgelopen.'

Het wetsvoorstel voor een landelijk bel-me-niet-register komt uit de koker van PvdA-kamerlid Martijn van Dam. Hij diende het voorstel daartoe drie jaar geleden in. PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk ging vervolgens aan de slag met de wet die mensen moet vrijwaren van ongewenste reclame via telefoon, e-mail, sms en andere technieken.

Telefonische marketeers en enquêteurs mogen nog wel ongevraagd bellen, maar als een consument vervolgens aangeeft dat hij nooit meer wil meewerken moet hij worden opgenomen in het bel-me-niet-register. Bedrijven die dat negeren worden beboet.

Diverse media besteden aandacht aan de vernieuwde Telecommunicatiewet die vandaag ingaat. Behalve het register tegen ongewenste telefoontjes is ook spam naar werkmail nu écht illegaal, zo kopt NRC Handelsblad. Ook de Telegraaf schrijft uitgebreid over de gevolgen van de wijziging van de telecomwet.