Gemeente Voorschoten

basisschool De Vink

Minister Koenders bezoekt basisschool De Vink

Koenders Op donderdag 1 oktober opende minister Koenders de deur van basisschool `De Vink' in Voorschoten. Wethouder Marijke Kleijweg en schooldirecteur Jan Schouten ontvingen hem in het kader van het project `Vrede kan je leren'.

`s-Ochtends konden de leerlingen hun school niet in. De deuren waren gebarricadeerd. Ze ondervonden wat miljoenen leeftijdgenoot- jes in conflictgebieden dagelijks meemaken; geen toegang tot onderwijs. De minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft gelukkig de sleutel.

Zes ontwikkelingsorganisaties vroegen op deze manier aandacht voor onderwijs in conflictlanden. Ze spraken hierover met de minister en de kinderen. De leerlingen maken op deze manier ook kennis met het schoolleven in conflictgebieden.

Naar school
Terwijl het in Nederland vanzelfsprekend is dat kinderen dagelijks naar school gaan, hebben wereldwijd 75 miljoen kinderen in landen waar een conflict is of was, geen toegang tot onderwijs. Maar juist in conflictgebieden is het cruciaal dat iedereen naar school kan. School biedt kinderen een veilige omgeving en een kans op een betere toekomst.

Millenniumdoelen
In 2000 hebben 189 landen in de Millenniumdoelen met elkaar afgesproken dat in 2015 alle kinderen op de wereld naar school zullen gaan. Minister Koenders richt zijn beleid op het behalen van deze Millenniumdoelen. Extra aandacht gaat naar fragiele staten en gelijke rechten voor meisjes en vrouwen, want het zijn in deze fragiele staten vaak de meisjes die als laatste (weer) naar school gaan.

Campagne
De organisaties, Dark & Light, Woord & Daad, War Child, Save the Children, ICCO/Kerk in Actie en Oxfam Novib werken samen in het project Vrede Kan Je Leren. Het project richt zich op de landen Colombia, Afghanistan en Zuid Sudan. Deze samenwerking moet leiden tot meer scholen, leraren en lesmateriaal in deze drie landen. Zo kunnen duizenden kinderen, jongeren en volwassenen in conflictgebieden weer een toekomst opbouwen.

Lees meer over de campagne op www.vredekanjeleren.nl

Foto: René Zoetemelk

* 1 oktober 2009