ABVAKABO FNV

Sociaal plan voor Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam

Stedelijk Jongerenqwerk Amsterdam (SJA) moet wegens gemeentelijke bezuinigingen reorganiseren. Zo zullen twaalf van de 33 arbeidsplaatsen vervallen. ABVAKABO FNV is in september met de instantie tot een sociaal plan gekomen.

Begin juli besloot de Amsterdamse gemeenteraad tot een structurele korting op de jaarlijkse subsidie van SJA. Op een totaalbedrag van EUR 3 miljoen is deze bezuiniging van EUR800.000,- aanzienlijk. Tegelijk besloot de gemeenteraad tot een gemeentelijke herindeling van veertien naar zeven stadsdelen. Bijhorende herverdeling van taken en verantwoordelijkheden hebben consequenties voor SJA als stedelijke uitvoeringsorganisatie binnen het jongerenwerk. Een reorganisatie binnen SJA werd zo onvermijdelijk en noodzakelijk.

Een van de gevolgen is het verlies van 12 van de 33 reguliere arbeidsplaatsen. Vakbond ABVAKABO FNV, directie en de or hebben de afgelopen maanden constructief onderhandeld over de inhoud van het sociaal plan. De maatregelen die doorgevoerd worden zijn onontkoombaar, maar SJA blijft haar getroffen medewerkers uiterst zorgvuldig begeleiden.

Ben Hoogendam, gesprekspartner namens ABVAKABO FNV: "Voor het personeel biedt dit sociaal plan duidelijkheid over procedures en materiële afspraken. Er zijn duidelijke inkomensafspraken gemaakt. Getroffen werknemers worden zoveel mogelijk van werk naar werk begeleid. Toch blijft het vreemd dat Amsterdam, juist in een tijd waarin de maatschappelijke rol van het jongerenwerk steeds groter wordt, deze bezuiniging heeft doorgevoerd."