Ruimte en continuïteit is nodig om te bouwen aan innovatieve clusters

01/10/2009 10:43

The Technopolicy Network

Afgelopen week was Wageningen het toneel van de zesde jaarconferentie van The Technopolicy Network. Vooraanstaande innovatiespecialisten vanuit de hele wereld kwamen bijeen om samen de nieuwste inzichten uit te wisselen op het gebied van regionale innovatie en high-tech clusters. Wat kun je doen om de samenhang in een cluster te bevorderen en hoe maak je zo'n cluster internationaal competitiever? Dit was de centrale vraag van deze conferentie.

"Iedere regio heeft zijn eigen DNA", zegt Theo Föllings van ontwikkelingsmaatschappij Oost NV. "Je moet het DNA van je regio goed kennen, om daarop je clusterstrategie af te stemmen. Een voorbeeld hiervan is de regio Twente, welke van oudsher sterk was in de textiel. De textiel industrie is ondertussen verdwenen, maar de kennis van vezels en materialen maakte, dat rond de Universiteit Twente een sterk cluster op het gebied van composieten en nieuwe materialen kon ontstaan." Maar het bouwen aan regionale clusters is een ingewikkelde aangelegenheid. Uitvoerders en belangenvertegenwoordigers hebben ruimte en continuïteit nodig om samen aan een uitgebalanceerd ecosysteem van bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen te kunnen werken. "De rol van de overheid moet daarbij faciliterend zijn en de regionale overheid moet de trekker zijn", vindt Marijke van Haaren, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Zij maakte daarbij een parallel naar de beroemde reis van Charles Darwin met zijn schip The Beagle. Deze reis, die het aanzien van de ontstaansgeschiedenis der soorten voor eens en voor altijd had veranderd, is niet tot stand gekomen door een sterke overheidsinmenging. De kapitein van het schip en de wetenschapper moesten het samen zien te rooien. De overheid speelde hierin een rol als financier, maar kon zich door beperkte communicatiemogelijkheden niet in het wetenschappelijke proces mengen.

De provincies Gelderland en Overijssel kennen drie belangrijke clusters: Food-Valley rondom Wageningen, Health Valley rondom Nijmegen en het kenniscluster rondom de Universiteit Twente. Naast universiteiten is binnen deze clusters een belangrijke rol weggelegd voor multinationals, en moet nieuwe bedrijvigheid gecreëerd worden door ondernemerschap te bevorderen en kleine bedrijven te ondersteunen. Ook moeten strategieën worden aangepast om internationale concurrerend te kunnen blijven. De crisis heeft de verhoudingen in het innovatielandschap veranderd en grote bedrijven staan meer dan voorheen open voor samenwerking met Universiteiten en regionale overheden. Bedrijven, universiteiten en overheden hebben elkaar juist nu nodig om de concurrentie in een geglobaliseerde wereld aan te kunnen blijven gaan en verder te bouwen aan de kenniseconomie van Nederland.





http://www.technopolicy.net