Dienstenbond CNV

Nieuws


1 oktober 2009

Mager eindbod cao drogisterijen

Werkgevers in de drogisterijbranche hebben een eindbod gedaan voor de cao in de drogisterijbranche. Hiermee geven werkgevers aan wat zij maximaal willen wijzigen in de cao. Verder onderhandelen na een eindbod heeft daarom geen zin. De inhoud van het eindbod is voor CNV Dienstenbond teleurstellend. Met name de loonsverhoging van 1% en het moment van uitbetalen per 1 oktober vallen tegen. Verder zijn veel voorstellen van CNV Dienstenbond tijdens de onderhandelingen gesneuveld, zoals het doorbetalen van alle gewerkte tijd inclusief werk tijdens pauzes en studietijd. Wel heeft CNV Dienstenbond ervoor kunnen zorgen dat jongeren beter beloond zullen worden voor werkervaring die zij opbouwen binnen de branche. Het eindbod wordt voorgelegd aan alle leden van CNV Dienstenbond binnen de branche. Voor
15 oktober moeten de reacties binnen zijn.

In juni berichtte CNV Dienstenbond dat werkgevers helemaal geen loonsverhoging wilden geven. Daarnaast wilde men destijds dat werknemers meer op avonden en zaterdagen zouden werken en dat er ruimere mogelijkheden zouden komen om af te wijken van het aantal contracturen. CNV Dienstenbond vond deze voorstellen niet acceptabel, aangezien het al lastig genoeg is binnen de drogisterijbranche om werk en privé op een gezonde wijze te combineren. Werknemers zijn wat CNV Dienstenbond betreft al flexibel genoeg en samen met de enorme werkdruk zou het passend zijn een goede loonsverhoging te geven. CNV Dienstenbond heeft deze voorstellen voor een belangrijk deel kunnen tegenhouden. Alleen werknemers die na 1 oktober 2009 in dienst komen kunnen vaker op zaterdag ingezet worden. Ondanks het feit dat CNV Dienstenbond niet tevreden is met de inhoud van het huidige eindbod moet wel geconstateerd worden dat de inhoud van het eindbod een stuk beter is dan de stand van zaken in juni. Er is in dit eindbod immers wel sprake van een loonsverhoging van 1% in tegenstelling tot de 0% die in juni op tafel lag. Ook het feit dat vanaf april 2010 het hebben van werkervaring bij jongeren beter beloond gaat worden is voor CNV Dienstenbond een pluspunt (zie de bijlage voor de volledige inhoud van het eindbod).

Het woord is aan de leden
Ondanks het feit dat het eindbod teleurstellend is wil CNV Dienstenbond dit toch aan je voorleggen. Naast een aantal minpunten zitten er ook een aantal pluspunten in dit eindbod. Daarmee is het eindbod niet slecht genoeg om meteen naar de prullenbak te verwijzen. Als lid heb jij nu het laatste woord. Het is aan jou om de pluspunten die zijn gerealiseerd ten opzichte van juni af te wegen tegen de minpunten. Als je instemt met het eindbod en een meerderheid van de leden dat doet, is er een nieuwe cao voor de drogisterijbranche. Bij een tegenstem van de meerderheid van de leden is er geen nieuwe cao en zal CNV Dienstenbond samen met jou moeten kijken of een beter resultaat kan worden afgedwongen middels acties. Met het bijgevoegde stemformulier kun je jouw mening geven. Alle reacties moeten uiterlijk
15 oktober bij CNV Dienstenbond binnen zijn.

Samen sterk!
Zonder CNV Dienstenbond zou er geen loonsverhoging zijn en zou je er in koopkracht op achteruit gaan. Zonder CNV Dienstenbond zou je nog flexibeler moeten werken en zou werk en privé nog lastiger te combineren zijn. Toch heeft CNV Dienstenbond niet het beste resultaat kunnen halen in deze onderhandelingen. CNV Dienstenbond zou graag een vuist willen maken om de volgende zaken wel in de cao te regelen:
- Een fatsoenlijke loonsverhoging

- Het doorbetalen van gewerkte tijd in pauzes en studietijd
- Zorgen voor betere mogelijkheden om werk en privé te combineren
- Concrete aanpak van de werkdruk
Om deze zaken binnen te halen hebben we meer leden nodig. Samen staan we veel sterker! Bespreek het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met je collega's. Juist in tijden van economische crisis biedt CNV Dienstenbond zekerheid en bescherming. Het lidmaatschap is bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op www.cnvdienstenbond.nl.

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.