Eerste gouden bloemist in Nederland is helemaal groen

01/10/2009 09:49

Stichting Milieukeur

Impact Business Bloemist uit Haarlem is de eerste bloemist in Nederland die op het niveau goud is gecertificeerd voor het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Dat betekent dat het bedrijf duurzaam ('groen') onderneemt volgens strenge criteria die werden opgesteld door het College van Deskundigen van SMK (Stichting Milieukeur).

Een onafhankelijke certificatie-instelling controleerde Impact op het inkooppercentage van duurzaam geteelde bloemen en planten. Ook de gehele bedrijfsvoering van het bedrijf werd doorgelicht op duurzaamheid. Het gaat daarbij om onder meer het scheiden van afval, beperking van energie en water en het gebruik van groene stroom, duurzame verpakkingsmaterialen en milieuvriendelijker schoonmaakmiddelen.

Enthousiast

Henk Houweling, eigenaar van bloemisterij Impact en commercieel adviseur van de stichting Business Bloemisten Nederland (BBN) is lang betrokken geweest om het keurmerk te ontwikkelen. Houweling is dan ook erg enthousiast over de Barometer: "Het is geweldig dat het keurmerk een transparante set van criteria biedt aan de hand waarvan je aantoonbaar duurzaam kunt werken. En als adviseur van BBN -de initiatiefnemer van het keurmerk- kon ik natuurlijk niet anders dan voor het gouden niveau gaan! Ik heb daar trouwens best de nodige inspanningen voor moeten verrichten en ik ben dus trots dat ik het keurmerk heb behaald. Ik kan nu ook aan mijn zakelijke klanten - waaronder de overheid - aantonen dat de duurzame inkoop van mijn bloemen, planten en boeketten geborgd is en dat die geleverd worden door een duurzaam ondernemende bloemist."

Henk verwacht dat óók consumenten sympathiek tegenover de duurzame bloemist staan: "Ik denk zelf dat wanneer een bedrijf niet aantoont dat hij duurzaam onderneemt, hij binnenkort door zijn klanten niet meer serieus wordt genomen. Groen moet vanzelfsprekend worden. En we zullen gewoon allemaal die duurzame kant opmoeten, omdat wij de aarde nu eenmaal te leen hebben van onze kinderen."

Breed gedragen keurmerk

De criteria van het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist kwamen tot stand in samenwerking met milieuorganisaties, koepelorganisaties, NGO's, branchespecifieke onderzoeksbureaus, bloemisten, telers, veiling en groothandel. Stichting DOEN ondersteunde het project financieel met een bijdrage uit de Nationale Postcode Loterij.

SMK (Stichting Milieukeur) ontwikkelt, beheert en toetst de criteria. Het keurmerk heeft drie niveaus: brons, zilver en goud. Op het gouden niveau zijn bloemisten ook gecertificeerd voor Milieukeur.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.smk.nl/nl/s357/SMK/Programma-s/Barometer-Duurzame-Bloemist/c798-Barom