Rijksuniversiteit Groningen

Nederlands

In vol ornaat: Vier eeuwen Groningse hoogleraarportretten

Datum: 30 september 2009
Portret van hoogleraar organische chemie H.J. Backer door Johan Dijkstra. Foto: Universiteitmuseum
Portret van hoogleraar organische chemie H.J. Backer door Johan Dijkstra. Foto: Universiteitmuseum

De senaatsgalerij van de Rijksuniversiteit Groningen telt 272 geschilderde en gebeeldhouwde koppen. Een collectie van hoogleraarsportretten die zicht biedt op de vier eeuwen geschiedenis van de universiteit. Donderdag 1 oktober 2009 wordt in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen de vernieuwde catalogus feestelijk gepresenteerd.

De Groningse universiteit heeft een belangrijke portrettenverzameling, die hangt in de senaatskamer en de faculteitskamers van het Academiegebouw. De oudste portretten dateren uit 1618. Ze stellen de eerste vier rectoren voor: Ubbo Emmius, Hermann Ravensperger, Cornelis Pijnacker en Nicolaus Mulerius. De collectie bevat werken van belangrijke kunstenaars zoals Jan Pieter Veth en de Groningse Ploegschilders Johan Dijkstra en Jan Wiegers. Ook hedendaagse stijlen zijn goed vertegenwoordigd. Schilders als Matthijs Röling, Pieter Pander en Sam Drukker (op dit moment gewilde kunstenaars) hebben Groningse hoogleraren geportretteerd.

Nieuwe Herman Collenius

Bij het samenstellen van de catalogus werd de herkomst van een aantal schilderijen opnieuw nagegaan. Daarbij bleek dat het portet van Johannes Mensinga (hoogleraar Welsprekendheid en Geschiedenis van 1669 tot 1698) kan worden toegeschreven aan de Groningse portret- en historieschilder Herman Collenius.

Verzameling

In de nieuwe catalogus gaat auteur en samensteller Jolanda Oosterheert in op de geschiedenis en ontwikkeling van de verzameling. Wat bewoog de Groningse universiteit om de senaatsgalerij aan te leggen en hoe is deze tot stand gekomen, vroeg zij zich af.

Van 2 oktober 2009 tot 3 januari 2010 is in het Universiteitsmuseum een kleine expositie gewijd aan vier eeuwen hoogleraarportretten.