Gemeente Breda

Werken of leren voor jongeren in Breda tot 27 jaar in plaats van bijstand

Vanaf 1 oktober 2009 biedt de Gemeente Breda een werk- of leeraanbod of een combinatie van beide aan jongeren onder de 27 jaar die naar het jongerenloket Flits gaan voor werk of een uitkering.

Bij acceptatie van het werkaanbod ontvangt de jongere salaris van de werkgever. Bij acceptatie van het leeraanbod krijgt hij of zij waar nodig en onder bepaalde voorwaarden een inkomen dat even hoog is als de huidige bijstandsuitkering.
Dit is de kern van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ), die per 1 oktober 2009 in werking treedt. Deze nieuwe wet richt zich op de verbetering van de arbeidsmarktparticipatie van jongeren van 16 tot 27 jaar. Doel is te voorkomen dat jongeren afhankelijk worden of blijven van een uitkering.

Het jongerenloket Flits stimuleert jongeren zonder startkwalificatie (een diploma) zoveel mogelijk deze alsnog te behalen. Belangrijk, omdat een kwalificatie een bijdrage kan leveren aan een duurzame positie op de arbeidsmarkt. Het soort aanbod wordt afgestemd op de situatie van de jongere. Weigert die een aanbod, dan krijgt de jongere geen uitkering van de gemeente.

De Gemeente Breda hoeft geen aanbod te doen aan jongeren die niet kùnnen werken of leren. Zij komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de inkomensvoorziening van de WIJ, die aansluit bij de huidige bijstandsnorm.
Er is sprake van een overgangsrecht. Alle jongeren die nu een bijstandsuitkering ontvangen vallen in principe vanaf 1 juli 2010, als zij nog recht hebben op een inkomensvoorziening, onder deze nieuwe wet.
Bij de uitvoering van de wet WIJ wordt rekening gehouden met de acties opgenomen in het regionaal actieplan voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West Brabant âBruggen bouwen voor de Jeugdâ. Dit plan is in samenwerking met gemeenten, onderwijs, het UWV WERKbedrijf, werkgevers- en werknemersorganisaties, jeugdzorg en verschillende andere partijen uit West Brabant en de provincie Noord-Brabant tot stand gekomen. De Gemeente Breda heeft als coördinerend gemeente voor de regio West Brabant van het ministerie ⬠2,1 miljoen voor de uitvoering van dit plan in 2009 ontvangen.

Inspraak en verdere procedure
Als gevolg van de invoering van de Wet Investeren in Jongeren is een aantal gemeentelijke verordeningen en beleidsregels gewijzigd. Vanaf 29 september tot 28 oktober 2009 liggen deze concept verordeningen, beleidsregels terugvordering en verhaal WWB en WIJ 2009 en het Reglement op de commissie sociale zekerheid ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10, of zijn te downloaden via www.breda.nl. Het betreft de volgende verordeningen:
- de wijzigingsverordening Cliëntenparticipatie de Brug;
- de Re-integratieverordening WWB en WIJ 2009;
- de Maatregelen- en Handhavingsverordening WWB en WIJ 2009;
- de Toeslagenverordening WWB en WIJ 2009;

- de wijzigingsverordening Langdurigheidstoeslag 2009.

Het college stelt deze concept verordeningen open voor inspraak. Na deze inspraakperiode legt het college de verordeningen voor aan de gemeenteraad op 17 december 2009.

Breda, 30 september 2009