Minister Koenders heropent gebarricadeerde school in Voorschoten
30/09/2009 09:31
ICCO
Minister Koenders op de barricade voor onderwijs in conflictgebieden
Leerlingen in Voorschoten voor gesloten deur
Morgen, op donderdag 1 oktober, kunnen de leerlingen van basisschool 'De Vink' in Voorschoten hun school niet in. Die ochtend zijn de deuren van hun school namelijk gebarricadeerd. Wat is er aan de hand? Krijgen ze nog les? Deze kinderen ondervinden wat miljoenen leeftijdgenootjes in conflictgebieden dagelijks meemaken: geen toegang tot onderwijs. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, heeft gelukkig de sleutel.
Terwijl het voor ons vanzelfsprekend is dat kinderen dagelijks naar school gaan, hebben wereldwijd 75 miljoen kinderen geen onderwijs. Ongeveer de helft hiervan woont in landen waar een conflict is of was. Zij groeien op in een gewelddadige en chaotische omgeving. Maar juist in conflictgebieden is het cruciaal dat iedereen naar school kan. School biedt kinderen een veilige omgeving. Op school kunnen ze hun verhaal kwijt en lijkt het leven weer even normaal. Met onderwijs hebben ze een betere toekomst.
In 2000 hebben 189 landen in de Milenniumdoelen met elkaar afgesproken dat in 2015 alle kinderen op de wereld naar school zullen gaan. Minister Koenders richt zijn beleid op het behalen van de millenniumdoelstellingen. Extra aandacht gaat naar fragiele staten en gelijke rechten voor meisjes en vrouwen, want het zijn in deze fragiele staten vaak de meisjes die als laatste (weer) naar school gaan. Op 1 oktober heeft Minister Koenders de sleutel van de school om te zorgen dat de kinderen van basisschool De Vink geen dag onderwijs hoeven te missen. Als de kinderen in Voorschoten weer hun klassen in kunnen, zullen zes ontwikkelingsorganisaties hen kennis laten maken met het schoolleven van leeftijdgenootjes in conflictgebieden. Zij laten de leerlingen foto's, video's en tekeningen van kinderen in conflictgebieden zien.
Dark en Light Blind Care, Woord en Daad, War Child, Save the Children, ICCO & Kerk in Actie en Oxfam Novib hebben de handen ineen geslagen en tekenden het Millenniumakkoord Onderwijs in Fragiele Staten. De organisaties zorgen in conflictgebieden als Soedan, Afghanistan en Colombia, dat de kwaliteit en de toegang tot het basisonderwijs verbetert. Het onderwijs voor meisjes krijgt extra aandacht omdat zij met name in Afghanistan maar ook in Zuid Soedan vaak niet dezelfde mogelijkheden hebben om naar school te kunnen gaan als jongens. Daarmee helpen de organisaties duizenden kinderen, jongeren & volwassenen in conflictgebieden weer een toekomst opbouwen.
Meer informatie op www.vredekanjeleren.nl
http://www.vredekanjeleren.nl