Provincie Groningen

De Groningse Beursvloer 29 september 2009

Op donderdag 1 oktober opent de commissaris van de koningin Max van den Berg de Groningse Beursvloer om 14.30 uur in de Mediacentrale. Op deze beursvloer wordt de intentie van maatschappelijk betrokken ondernemen omgezet in concrete actie. Maatschappelijk betrokken ondernemen omvat alle activiteiten en middelen waarmee een onderneming vrijwillig een bijdrage wil leveren aan de samenleving.

Vraag en aanbod
Op de Groningse beursvloer komen bedrijven of (semi)overheden die hun medewerkers vrijwilligerswerk willen laten doen en vrijwilligersorganisaties die klussen hebben voor vrijwilligers, met elkaar in contact. Dit gebeurt op basis van vraag en aanbod, dat van te voren door de deelnemende partijen wordt aangemeld op de website. Op de Beursvloer ontmoet men elkaar in levende lijve. Als vraag en aanbod bij elkaar passen, maken het bedrijf en de vrijwilligersorganisatie een 'match'. Er zijn hoekvrouwen en -mannen aanwezig om het contact te stimuleren en de gemaakte afspraken te registreren.

Uiteenlopend aanbod
Het aanbod van bedrijven is uiteenlopend. Sommige bedrijven zetten juist de eigen organisatiecompetenties in om vrijwilligersorganisaties te helpen, door bijvoorbeeld een managementtraining, juridisch/financieel advies of ondersteuning bij bestuursproblemen aan te bieden. Maar er zijn ook organisaties die met een groep collega's een dag willen besteden aan een klus. Vrijwilligersorganisaties vragen dan bijvoorbeeld hulp bij het organiseren van een picknick aan het meer voor bewoners van een verzorgingstehuis of het inpakken van cadeaus. Een hele andere vraag is van Happietaria, dat op zoek is naar een geschikte locatie voor hun restaurant. Happietaria is een restaurant dat elk jaar wordt opgezet en gerund door studenten, waarbij de volledige opbrengst dit jaar naar HIV/AIDS-projecten in Afrika gaat.

Meedoen?
Deelname aan de Beursvloer is gratis, maar deelnemers moeten zich wel van tevoren aanmelden. Aanmelden van vraag en aanbod kan via de website. Voor extra informatie of persoonlijk contact kan men terecht bij Maud Diemer via info@pmog.nl.

Organisatie
De Groningse Beursvloer wordt georganiseerd door stichting Stiel in samenwerking met het netwerk Platform Maatschappelijk Ondernemen Groningen. Het PMOG wordt dankzij de Provincie Groningen en CMO Groningen in staat gesteld zich verder te ontwikkelen. En Stiel ontvangt steun van de gemeente.

Uit de praktijk
De Groningse Beursvloer wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. In 2007 zijn er 140 matches gemaakt en in 2008 was er een Beursvloer "Light", waarbij medewerkers van bedrijven op de Make a Difference Day onder het motto Handen uit de Mouwen allerlei klussen hebben uitgevoerd.

29 september 2009