Gemeente Enschede

Brandweer vraagt aandacht voor ontruimingscampagne

Nationale Brandpreventieweken

Tijdens de Nationale Brandpreventieweken van 1 t/m 20 oktober neemt het brandweercluster Oost, Brandweer Enschede en Brandweer Haakbergen, actief deel aan de ontruimingscampagne door onder andere ontruimingsoefeningen te houden, les te geven op scholen en rookmelders in woningen op te hangen.

Aftrap
Op donderdag 1 oktober gaan de Nationale Brandpreventieweken van start. De aftrap vindt dit jaar plaats in Haaksbergen. Hier wordt door de brandweer een onaangekondigde realistische ontruimingsoefening georganiseerd op een locatie waar veel mensen aanwezig zijn.

De brandpreventieweken staan dit jaar in het teken de ontruimingscampagne. Voorgaande drie jaren kreeg de rookmelder extra aandacht. Dit heeft ertoe geleid dat in 10% meer huishoudens een rookmelder is opgehangen. Een goed resultaat. De campagne van dit jaar richt zich vooral op kinderdagverblijven, verpleeghuizen, zorgcentra en basisscholen. De peuters, patiënten, cliënten en leerlingen zijn bij een ontruiming mede afhankelijk van het personeel van de organisatie om veilig naar buiten te komen. Daarom is het van belang dat werknemers van met name deze organisaties elk jaar een ontruimingsoefening gaan houden. Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat een zeer groot aantal organisaties de ontruiming jaarlijks niet oefent. Reden genoeg om voor Brandweer Enschede en Haaksbergen om ontruiming onder de aandacht te brengen van deze doelgroepen.

Activiteiten
De brandweer gaat les geven op een aantal basisscholen in Enschede en Haaksbergen. Ook wordt op deze scholen een ontruimingsspel gespeeld. Verder gaat de brandweer in Enschede de wijk in om bij woningen die geen rookmelder hebben, er één gratis weg te geven. Dit jaar wordt een rookmelder met een levensduur van tien jaar door brandweerpersoneel in de woning opgehangen. Alle doelgroepen hebben van de brandweer een brief gekregen waarin een artikel voor het personeelsblad of schoolkrant wordt aangeboden en organisaties gevraagd wordt om tijdens de campagne een oefening te organiseren, hier kunnen zij een prijs mee winnen.

Ontruimingsoefeningen
Om ontruimingsoefeningen realistisch plaats te laten vinden, organiseert de brandweer een aantal onaangekondigde oefeningen bij organisaties in Enschede en Haaksbergen. Voor de organisaties een unieke kans om samen met de brandweer een keer extra te oefenen onder realistische omstandigheden. Voor deze oefeningen wordt de media uitgenodigd.

Geplaatst: 28 september 2009.

28 september 2009