Gemeente Harderwijk


Harderwijk herschikt zijn financiële positie

23/09/2009

Burgemeester en wethouders van Harderwijk hebben de financiële positie opnieuw in kaart gebracht. Naast de effecten van de recessie ziet Harderwijk ook positieve ontwikkelingen, in de vorm van de Nuon-miljoenen. Maandag presenteerde een voltallig college de nieuwe cijfers. De gemeenteraad spreekt zich op 1 oktober over de financiële plannen uit.

Terwijl âDen Haagâ nog dubt over bezuinigingsmaatregelen en onzekerheden, wil het college van Harderwijk het huishoudboekje ook in deze lastige tijden op orde houden. Zeker ook met de verkiezingen van komend jaar in het vooruitzicht. Het college heeft daarom zelfs al geanticipeerd op de gevolgen van de miljoenennota. Voor 2010 ziet Harderwijk kans voor een sluitende begroting. Voor de jaren daarna zijn de mogelijke bezuinigingen al in kaart gebracht. De kam is door de begroting gehaald en gevoelige onderwerpen zoals deelname aan gemeenschappelijke regelingen zijn niet geschuwd.

Het college schat in dat op de jaarbegroting twee miljoen euro moet worden bespaard, een verdubbeling ten opzichte van de âoudeâ cijfers. âWe zullen dus inkrimpen op een aantal beleidsveldenâ, aldus burgemeester Berends. Dat is onder meer te bereiken door een vrij algemene bezuiniging van twee procent op alle budgetten, vermindering van het ambitieniveau en 10% taakstellende energiebesparing. Een aantal van deze maatregelen moet het komende halfjaar nog worden ingevuld.

Ondanks deze krappere begroting wil het college extra geld vrijmaken voor schuldhulpverlening aan inwoners met financiële problemen. Het beschikbare budget van een ton wordt opgehoogd tot 2,5 ton.

Nuoninkomsten
Tegelijk met de herschikkingen heeft het college voorstellen ontwikkeld voor de besteding van de eerste ruim 18 miljoen euro die tot volgend jaar beschikbaar komen uit de verkoop van de Nuon-aandelen. Gezien de ontwikkeling en positie van onze stad willen wij blijven investeren, aldus de burgemeester.

Het resultaat is naar het oordeel van burgemeester en wethouders een uitgebalanceerd pakket van maatregelen dat recht doet aan de maatschappelijke belangen en de behoeften van de Harderwijker bevolking. Hoewel ook deze positieve financiële impuls niet alles mogelijk maakt, biedt deze - als de gemeenteraad de collegevoorstellen overneemt â flinke ruimte voor het nieuwe theater, een nieuwe multifunctionele accommodatie in Stadsdennen, huisvesting van het voortgezet onderwijs plus tweede sporthal De Sypel, nieuwe brandweerkazerne, aanpassing stationsomgeving voor het Randstadspoor.

Het college legt zijn voorstellen als richtinggevende uitspraken voor aan de gemeenteraad, waarover deze zijn eigen afweging kan maken. De raadsbehandeling is komende donderdag 1 oktober.


____________________