Gemeente Dordrecht

Integrale begeleiding en zorg voor ex-gedetineerden

Op 1 oktober 2009 start de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) een coördinatiepunt dat een integrale aanpak waarborgt van alle ex gedetineerden die terugkeren naar één van de Drechtsteden. Belangrijke taken van het coördinatiepunt zijn het registreren van ex gedetineerden, doorgeleiden van mensen naar één of meer instellingen en bewaken van de integrale aanpak als een ex gedetineerde zorg en begeleiding nodig heeft van meer dan één instelling.

Doelstelling van deze aanpak is het waarborgen van een sluitende aanpak voor ex-gedetineerden die terugkeren naar de gewone samenleving. Dat is van belang voor de ex-gedetineerden omdat ze hulp en begeleiding krijgen bij het opbouwen van een nieuw leven. Het is belangrijk voor de samenleving omdat door de integrale aanpak wordt voorkomen dat ex-gedetineerden overlast veroorzaken en terugvallen in oud ongewenst gedrag.

Centrale toegang
Het coördinatiepunt overlegt over een passende aanpak voor een cliënt met instellingen op het gebied van zorg en begeleiding, huisvesting, activering, inkomen, schuldhulpverlening en sociaal netwerk. Die werkwijze sluit aan bij de aanpak met een centrale toegang voor hulpverlening waar Dordrecht aan werkt. Op termijn coördineert de centrale toegang de hulpverlening voor alle doelgroepen, zodat iedereen de voor haar of hem passende begeleiding en zorg krijgt. Ex gedetineerden en zwerfjongeren zijn pilotgroepen waarmee de aanpak van de centrale toegang is gestart.

Organisatie
Het coördinatiepunt richt zich op ex-gedetineerden van 18 jaar en ouder. Jongere ex-gedetineerden vallen onder het regime van de Raad voor de Kinderbescherming. Een klein aantal ex-gedetineerden krijgt begeleiding en zorg via de Reclassering, meestal nadat de rechter dat in zijn vonnis als voorwaarde heeft gesteld bij hun vrijlating. In 2009 betaalt de gemeente Dordrecht het coördinatiepunt uit de gelden voor het Grote Steden Beleid. Die kosten worden geschat op ¤ 50.000. Het ministerie van Justitie betaalt een eenmalige bijdrage in de kosten voor 2010 en 2011. De structurele kosten voor het coördinatiepunt worden omgeslagen over de Drechtsteden. Dordrecht betaalt op basis van het aantal ex-gedetineerden 75%, dat is in 2010 ongeveer ¤ 112.740.

Datum 14 september 2009