Ingezonden persbericht

Finalisten Kunstenaar van het Jaar

De acht kunstenaars, die nog in de race zijn voor de titel Kunstenaar van het Jaar 2009 zijn (in alfabetische volgorde) Armando, Gerti Bierenbroodspot, Anton Corbijn, Marlene Dumas, Ans Markus, Ted Noten, Erwin Olaf en Isabella Werkhoven. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd kunstkenners.
Verrassende namen bij de finalisten zijn Gerit Bierenbroodspot (zij is na twee jaar afwezigheid weer in de top-8), Ans Markus, Ted Noten en Isabella Werkhoven.
Net niet in de finale zijn geëindigd Menno Bauer, Henk Helmantel, Kunstenaar van het Jaar 2008, Rik van Iersel, Helga Kos, Reinier Lagendijk en Diet Wiegman.

Armando behoort tot de belangrijkste na-oorlogse Nederlandse kunstenaars en wordt nationaal en internationaal gewaardeerd als beeldend kunstenaar, schrijver, film- en documentairemaker en violist.
Gerti Bierenbroodspot is dichter, schilder en beeldhouwer, mythische verhalen, oude culturen en archeologie zijn haar inspiratiebronnen.
Anton Corbijn is gekend door zijn foto's van musici en andere artiesten. Ook is hij grafisch ontwerper, filmmaker, doet hij de art direction en regie voor videoclips en ontwerpt decors voor popconcerten van o.a. Depeche Mode.
Marlene Dumas maakt vooral tekeningen, schilderijen en aquarellen. Sinds de jaren negentig geniet ze een wereldwijde bekendheid door haar schilderijen, voornamelijk figuren en portretten die expressionistisch en conceptioneel zijn.
Ans Markus is bekend van haar windselschilderijen en maakte o.a. een serie hommages aan moderne klassieken, schilderijen over Medea, en interieurs van de Godshuizen.
Ted Noten is sieraadontwerper en verwierf grote bekendheid met sieraden en tassen waarbij allerlei voorwerpen, zoals een snufje cocaïne, dierbare ringen, een dood muisje met een piepklein parelkettinkje en heuse pistolen, werden ingesloten in blokken acrylaat.
Erwin Olaf is vooral bekend door zijn foto's van mensen die niet helemaal voldoen aan het schoonheidsideaal. Ze worden vaak zo gemaakt dat ze tegelijkertijd erotiek en humor uitstralen.
Isabella Werkhoven schildert voornamelijk stedelijke landschappen; plekken waar natuur en sporen van menselijke aanwezigheid samenkomen. Dat kan een leeg zwembad omringd door bomen zijn, of een tennispark, maar ook een mistige dag in een hertenkamp waar geen hert te bekennen is.

In de nu gestarte vierde en laatste ronde van de verkiezing bepaalt het publiek wie van de finalisten de nieuwe Kunstenaar van het Jaar wordt. De winnaar en ook het Talent van het Jaar en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar worden tijdens een feestelijke avond op 6 november, de avond voor de start van de Kunstweek, bekend gemaakt.

De prijzen
Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de Kunstweek Prijs een geldprijs van ¤ 10.000,-. Het Talent vann het Jaar en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar krijgen elk een Kunstweek Prijs groot ¤ 1.000,-. Ook krijgt de Kunstenaar van het jaar een solo tentoonstelling in Museum Flehite in Amersfoort.

De verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.

---