Gemeente Barendrecht
persbericht 128

Raad stemt in met ontwerpbestemmingsplan Zuidpolder

BARENDRECHT (woensdag 30 september 2009) - Maandagavond heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor de Zuidpolder. Tevens is besloten dat de Zuidpolder gefaseerd wordt aangelegd. Wel wordt nog verder gepraat over wat nu precies wel en niet onder extensieve recreatie valt. Dit is het resultaat van een door SGP-CU ingediende motie hierover. Het college komt op verzoek van de raad nog met een plan van aanpak voor de Ziedewijdsekade, en met een notitie over de huisvesting van paarden in het gebied.

Sociaal statuut Centrumontwikkeling

De meerderheid van de raad heeft op maandagavond ingestemd met het voorstel voor een Sociaal Statuut voor de Centrumontwikkeling Barendrecht. GroenLinks stemde tegen het voorstel. In het Sociaal Statuut zijn op hoofdlijnen de rechten en plichten beschreven van de gemeente Barendrecht en Patrimonium inzake huisvestingsaangelegenheden, leefbaarheid, procedure en planning rondom de Centrumontwikkeling.

Detailhandelsvisie

De gemeenteraad heeft gisteravond in meerderheid de opgestelde detailhandelsvisie vastgesteld. GroenLinks en D66 stemden tegen. De detailhandelsvisie geeft weer wat de totale marktruimte voor detailhandel in de gemeente is. Winkelgebied De Gouwe is daar nu in meegenomen. De visie wordt ingezet om de onderzochte winkelgebieden zo maximaal mogelijk af te laten stemmen op de bestaande behoeften. Daarnaast kunnen de verschillende gebieden elkaar optimaal aanvullen. De raad heeft tevens een motie aangenomen, waarin wordt vastgelegd dat de ontwikkeling van het centrum van Barendrecht zodanig gefaseerd plaatsvindt dat uitbreiding van het winkelvloeroppervlak per fase kan worden afgestemd op de actuele behoefte. Iedere fase moet tevens tot een financieel-economisch, architectonisch en stedenbouwkundig aanvaardbaar en afgestemd geheel leiden. Alleen GroenLinks steunde de motie niet.

Evaluatie Verordening Burgerinitiatief

De raad heeft de evaluatie van de Verordening Burgerinitiatief behandeld. De verordening is in juni 2006 ingesteld om burgers de kans te geven zelf onderwerpen op de politieke agenda te zetten. Sinds het instellen van de Verordening Burgerinitiatief zijn er twee initiatieven geweest, waarvan er een ook daadwerkelijk is gehonoreerd. Om dit instrument meer onder de aandacht van burgers te brengen is afgesproken meer aandacht hieraan te geven via diverse communicatiekanalen en een aparte handleiding te maken om mensen nader te informeren over de mogelijkheden van het Burgerinitiatief.