Trots op Nederland

Nieuws

30 sep 2009 | Vervolg algemene financiële beschouwingen

Voorzitter,

Ons land zit in een crisis, een economische crisis. Onze burgers worden daar de dupe van. Om de schade te beperken moeten wij met ingang van direct geen geld meer overmaken naar het buitenland.

Al ons geld is nodig in het binnenland om daar de problemen op te lossen. Stoppen dus met de ontwikkelingshulp naar het buitenland.... en starten met ontwikkelingshulp in Nederland!

Financiële hulp die nodig is voor:

-onze bejaarden die verpieteren in verzorgingstehuizen
-onze buren die naar de voedselbank moeten

-onze vrienden die werkeloos worden

-onze politie zodat onze dochters voldoende bescherming krijgen om weer veilig over straat te lopen.

Die 4,7 miljard euro moet in ons eigen land geïnvesteerd worden. Dat zou bijvoorbeeld 100.000 banen kunnen opleveren!

Het is onverteerbaar dat Sint Koenders nog steeds miljarden rondstrooit in het buitenland. Sterker nog, hij krijgt er zelfs nog 100 miljoen bij om uit te delen! En dat terwijl Veteranendag op 5 mei wordt afgeschaft!

Voorzitter,
weet de minister van Financiën wel dat deze dag 25.000 euro kost? Een fooi vergeleken met de 100 miljoen voor Sint Koenders! Schrappen van het eerbetoon aan de mensen die hun leven voor ons land hebben gewaagd uit bezuinigings overwegingen! Te gek voor woorden!

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse belastingbetaler vele tientallen miljarden aan ontwikkelingshulp uitgegeven. Het heeft bar weinig effect gehad! De armste mensen in de derde wereld zijn nog net zo arm.

Wie profiteerde er dan wel van al die ontwikkelingsmiljarden? Vooral corrupte bestuurders; in hun zakken verdwijnt alleen al 1,5 miljard euro per jaar. Dat is een derde van het totale jaarbudget! Maar ook de goedbetaalde ontwikkelingswerkers zelf! Minister, kun u mij vertellen hoeveel van deze hulpverleners boven de Balkenende-norm zitten?

Voorzitter, we hebben niet te maken met een gewone recessie maar een systeemcrisis!

Het banksysteem is te verzwakt om nog normaal krediet te kunnen verlenen.
De overheid houdt de verzwakte economie overeind, maar zal dat door geldgebrek niet kunnen volhouden. De banken werden gered maar de economie niet! En wie krijgt uiteindelijk de rekening? De belastingbetaler! Want nu is de winst voor de banken, maar het verlies voor de belastingbetalers!

Overheden en centrale banken zijn medeschuldig aan de crisis, want zij hebben de rente kunstmatig laag gehouden om de mensen aan te zetten tot lenen. Want lenen moest goedkoop en gemakkelijk zijn!Met geleend geld werd de economie op gang gehouden.

Ging het even slecht met de economie, dan werd als oplossing gewoon de rente verlaagd.
Met als resultaat een onbetaalbare schuld! Niet alleen onbetaalbaar voor ons, maar dank zij dit kabinet ook voor onze kinderen en kleinkinderen.

Maar geleerd is er niets, de kredietcrisis wordt bestreden met nog meer consumptief krediet.
Het bestrijden van een kredietcrisis met alleen consumptief krediet is hetzelfde als proberen een drenkeling redden door emmers water naar hem te gooien!

Kan de Minister nu eindelijk eens vertellen of ING haar belofte nog na gaat komen om de miljarden aan belastinggeld die ze heeft ontvangen terug te sluizen naar onze economie? Willen ze dat niet, of kunnen ze niet? Graag een antwoord van de Minister.

Al maanden geleden stelde ik voor om een nationale investeringsbank op te richten. Er is echt nog wel voldoende geld te vinden dat gebruikt kan worden als werkkapitaal. B.v. die 4,7 miljard ontwikkelingshulp, de spaarpotjes van provincies, de opbrengsten van de verkoop van energiebedrijven en ga zo maar door...

Voorzitter, ik vraag de Minister nog één keer;
Hoe gaat hij ervoor zorgen dat ondernemers met gezonde bedrijven gewoon geld kunnen lenen tegen redelijke voorwaarden? Vindt hij met mij dat spaarbanken en zakenbanken moeten worden gescheiden? Is hij net als ik van mening dat systeembanken tot het verleden moeten gaan behoren? Zo ja, wat gaat hij daaraan doen?

Voorzitter, dit kabinet moet de moed hebben om eerst de overheid zelf te gaan saneren voordat ze ook maar aan lastenverzwaring voor de burger durft te denken. Minder ambtenaren, minder regels, minder bestuurslagen!

Snij eindelijk eens in de subsidiefabriek waar meer dan 22 miljard euro in omgaat! Daar kan minstens de helft van weg zonder dat de economie daar last van heeft. En geef dat geld via lastenverlichting terug aan burgers en ondernemers!

Dan het aantal ministeries:
Maar liefst dertien ministeries, volledig opgetuigd met alles erop en eraan. Een topzwaar bureaucratisch apparaat waar burgers en bedrijven alleen maar last van hebben. Zes ministeries lijkt mij meer dan genoeg!

Ik wil naar een kleine, efficiënte en effectieve overheid. Een overheid die bezig is met het landsbelang en niet met het in stand houden van zichzelf en zijn baantjescultuur! Een overheid die betrouwbaar is en opgebouwde rechten zoals de AOW niet uitholt of afbreekt!

Voorzitter, mijn pleidooi is helder! De overheid moet keuzes durven maken.

Die keus moet zijn: geen geld meer naar het buitenland! We stoppen nu met ontwikkelingshulp; eerst de problemen oplossen in ons eigen land.

Rita Verdonk
29 september 2009