Ingezonden persbericht

Rotterdam, 30 september 2009

PERSBERICHT

DWERGNIJLPAARDJE GEBOREN: EEN MINIATUUR

In Blijdorp is een dwergnijlpaardje geboren, Flory genaamd. Moeder Janneke en dochter maken het goed. Dwergnijlpaarden zijn behoorlijk klein in vergelijking met hun grote 'neven'. Daarom worden volwassen dieren regelmatig ten onrechte door bezoekers aangezien voor een babynijlpaard. Maar aan de piepkleine Flory is te zien dat een jong van een dwergnijlpaard helemaal een miniatuur-uitgave is. Bij de bezoekers wekt zij veel vertedering op. Omdat jongen altijd op het droge worden geboren en pas na enige tijd het water opzoeken, hebben de verzorgers het waterbassin geleegd. In plaats daarvan kunnen moeder en jong onder een aantal verfrissende watersproeiers doorlopen.

Voor moeder Janneke is dit het derde jong. Vader Jip bemoeit zich niet met de opvoeding en heeft zich teruggetrokken in het aangrenzende verblijf. Dwergnijlpaarden zijn namelijk van nature solitair levende dieren, die alleen voor een paring bij elkaar komen en vervolgens elk hun eigen weg gaan. Janneke staat er dus alleen voor om haar baby groot te brengen, maar als ervaren moeder zal dit voor haar geen problemen opleveren.

Dwergnijlpaarden zijn veel zeldzamer dan gewone grote nijlpaarden en houden er ook een heel andere leefwijze op na. Terwijl de gewone nijlpaarden vrijwel al hun tijd doorbrengen in het water, zijn hun kleine verwanten veel meer op het land te vinden. Daarom heeft Blijdorp vorig jaar het nijlpaarden-binnenverblijf aangepast aan de behoeften van de dwergnijlpaarden, door een flink deel van het water te vervangen door 'land'.

De Rotterdamse Diergaarde heeft iets speciaals met dwergnijlpaarden, omdat een oud-directeur van de Diergaarde, de heer Büttikofer, in Liberia als eerste een dwergnijlpaard in levende lijve te zien kreeg.

BLIJDORP LIGT OP KOERS

Diergaarde Blijdorp kan tevreden terugblikken op het afgelopen voorjaar en de zomermaanden. De bezoekers hebben het zeker niet laten afweten, ondanks de recessie. Blijdorp ligt nog steeds op koers met ruim 1,1 miljoen bezoekers tot en met de maand augustus. De bestedingen per bezoeker bleven nagenoeg gelijk aan de voorgaande jaren. Het mooie weer, de nieuwe Afrikaanse savanne en de geboorte van het olifantje hebben zeker bijgedragen aan deze bezoekersaantallen. Blijdorp hoopt aan het einde van het jaar uit te komen rond en nabij de 1,5 miljoen bezoekers. Met in het vooruitzicht o.a. de eerste stapjes van het pasgeboren leeuwtje naar buiten en de populaire midwinteractiviteiten rond de kerstperiode, moet dat in principe mogelijk zijn. De recessie in combinatie met de grote en ingrijpende investeringen van de

afgelopen jaren draagt er wel toe bij dat Blijdorp tegelijkertijd veel aandacht besteedt aan kostenbeheersing en efficiëntie.

KORALEN IN NOOD:
BLIJDORP BIEDT KORALENSPERMA AAN CGN GENENBANK

Het gaat niet goed met de koraalriffen in de wereldoceanen. De koralen

hebben naast de wereldwijde opwarming vooral last van verzuring van het zeewater door steeds toenemende emissie van CO2. De kans bestaat zelfs dat over enige tientallen jaren alle koraalriffen in de natuur zullen uitsterven, omdat de koralen dan niet meer in staat zijn om hun kalkskelet op te bouwen.

Marien biologen van de Diergaarde Blijdorp hebben om die reden in Puerto Rico spermamonsters van het bedreigde elandgeweikoraal verzameld om deze veilig te stellen voor de toekomst. Het ingevroren sperma wordt aangeboden aan het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN) van Wageningen UR, te Lelystad, voor opslag in de CGN genenbank. Hoewel voor verschillende diersoorten een genenbank bestaat, is dat voor koralen nog niet het geval.

In het zeebiologisch laboratorium van het Oceanium wordt al vele jaren gewerkt aan het behoud van Caraïbische koraalriffen met name aan het bedreigde elandgeweikoraal middels het SECORE project (SExual COral REproduction). Blijdorp hoopt zo een bijdrage te kunnen leveren aan de instandhouding van koraalriffen.

Door de bijzondere samenwerking van publieke aquaria en wetenschappers is het Blijdorp (middels SECORE) als eerste gelukt om sperma van het bedreigde elandgeweikoraal in te vriezen. Het bevroren sperma kan honderden jaren worden bewaard en dient aldus als een opslagplaats voor DNA. Na het ontdooien blijft het nog levensvatbaar (cryopreservatie). Zo kan het in de komende decennia worden gebruikt voor het herstel van koraalriffen. Het sperma is verzameld tijdens de jaarlijkse voortplanting van het elandgeweikoraal by Puerto Rico: een van de grootste wonderen van de natuur. Bij deze bijna mystieke gebeurtenis scheiden sommige koralen triljoenen pakketjes eicellen en zaadcellen uit. Het tijdstip luistert zeer nauw: in augustus, circa anderhalve week na volle maan.

Vanwege de kennis en ervaring van de Rotterdamse dierentuin, is de koraalexpert van Blijdorp ( Dirk Petersen) uitgenodigd door de Royal Society in Londen op een internationale bijeenkomst, onder het beschermheerschap van Sir David Attenborough. Koraalexperts vanuit de hele wereld hebben tijdens deze bijeenkomst een verklaring opgesteld om de deelnemers van de aanstaande klimaatconferentie in Kopenhagen te overtuigen van het belang om de CO2 emissie te verminderen en de koraalriffen zo een kans te geven. Alleen door een wereldwijde aanpak van de koraalcrisis kunnen initiatieven zoals die van SECORE daadwerkelijk leiden tot succes op de lange termijn.

In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp wordt op diverse plekken aandacht besteed aan de activiteiten van SECORE en de koraalcrisis. Naast actuele films over de verzuring van de Oceanen en informatie over de kweek van koralen in het publiekslaboratorium kan er een petitie worden getekend om de verklaring ter bescherming van de koralen aan de deelnemers van de klimaatconferentie te ondersteunen.

---

RSS-feeds: http://www.diergaardeblijdorp.nl/rss/
Twitter: http://twitter.com/RotterdamZoo

Rechtenvrije foto's kun je downloaden op: http://www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer (bij persfoto). Ook zijn hier foto-impressies beschikbaar van de plannen voor de restauratie van de entreepartij.