Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 30 september 2009
Amersfoort grijpt kansen voor stimulering woningmarkt
Amersfoort grijpt de kansen om de woningmarkt, juist onder de huidige economische omstandigheden, te stimuleren. De gemeente, ontwikkelaars, corporaties en een bank hebben concrete maatregelen afgesproken in een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee worden de kansen van starters, huurders én woningbezitters op de markt vergroot, en wordt de woningbouwproductie gestimuleerd.
De maatregelen staan in de 'Samenwerkingsovereenkomst Taskforce Stimulering Woningbouw'. Wethouder Ruud Luchtenveld van de gemeente Amersfoort en de directeuren van coöperatieve Rabobank Amersfoort en omstreken, Bouwfonds Ontwikkeling, Heilijgers Projectontwikkeling en de woningcorporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland hebben woensdag 30 september hun handtekening onder de overeenkomst gezet. De gemeenteraad, die eerder vroeg om maatregelen tegen de crisis, zal enkele afzonderlijke besluiten nog moeten bevestigen.
Economische situatie
Amersfoort behoort tot een van de beste plekken om te wonen in Nederland. Maar de economische situatie heeft ook hier de woningmarkt in haar greep. De afgelopen maanden hebben Amersfoortse partijen (waaronder ook makelaars, bouwbedrijven en hypotheekverstrekkers) zich gebogen over mogelijkheden om de huidige omstandigheden juist te benutten voor het verbeteren van de positie van consumenten op de huizenmarkt. Door een goede samenwerking tussen de gemeente en private partijen ontstond al snel een lange lijst met snel uitvoerbare afspraken.
Vertrouwen
Het vertrouwen bij de consument op de woningmarkt herstellen en de bouwproductie op gang houden. Dat zijn de voornaamste doelen van de maatregelen. Sinds de economische crisis zich ook in Amersfoort aandiende, spant de gemeente zich in om de gevolgen te beperken en te verzachten - in nauwe samenwerking met inwoners, bedrijven, instellingen, organisaties en andere overheden zoals de provincie. In het bestrijden van de crisis staan de kwetsbare groepen, het bedrijfsleven, wonen en bereikbaarheid van de stad centraal.
Maatregelen
Enkele van de afgesproken maatregelen (in principe geldig tot 1 januari 2011) zijn:
· De gemeente breidt de starterslening uit naar bestaande bouw en verruimt de koopprijsgrens naar 350.000 euro.
· Tijdelijke verhuur van koopwoningen door particulieren wordt gefaciliteerd door gebruik te maken van de Leegstandswet. Hierdoor is er geen gebruikelijke huurbescherming, waardoor hypotheekverstrekkers eerder met verhuur instemmen.
· De looptijd voor terugkoopregelingen voor woningbouwcomplexen wordt teruggebracht naar 1 januari 2010.
· De partijen brengen de kosten voor consumenten bij de aankoop van een woning zoveel mogelijk terug. Na 1 januari 2010 betaalt de gemeente bij een snelle start van de bouw de helft terug van de betaalde bouwleges, met een maximum van 2500 euro per woning en maximaal 200.000 euro totaal.
· De bestaande overwinstregeling (in het kader van antispeculatie-regelingen) wordt versoepeld voor de woningeigenaren.
· Corporaties gaan hun huurders informeren over nieuwbouwprojecten. Ook komen er regelingen om zorgen weg te nemen, zoals verhuisassistentie en verhuispremies.
· Ontwikkelaars berekenen de extra rentekosten als gevolg van een latere bouwstart niet door aan kopers.
· De partijen zetten zich in voor herprogrammering van projecten, als die de beweging op de woningmarkt stimuleert. Te denken valt aan fasering, omzetten van koop naar huur, overname van projecten door corporaties of het omzetten van projectontwikkeling naar particulier opdrachtgeverschap.
· De Rabobank biedt een specifieke werkloosheidsverzekering aan bij het afsluiten van een hypotheek.
Makelaars, ontwikkelaars en hypotheekverstrekkers wordt gevraagd om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de genomen maatregelen door de ondertekenaars van de samenwerkingsoverenkomst.
Meer informatie
Op
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort