Gemeente Barendrecht

Raad neemt motie aan voor landelijke regelgeving risico's

BARENDRECHT (woensdag 30 september 2009) - Gisteravond heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen waarin ze aandringt op wet- en regelgeving voor cumulatieve risico's binnen gemeenten. Het college steunt die motie van harte. Directe aanleiding is het ernstige spoorwegongeval van 24 september, waarbij twee goederentreinen op elkaar botsten.

Relatie met CO2-opslag in Barendrecht

De gemeente Barendrecht is omringd door de rijkswegen A15, die in de nabije toekomst nog verder verbreed zal gaan worden, de A16, A29 en de rivier Oude Maas. Deze infrastructuur, met in de directe nabijheid het rangeerterrein Kijfhoek, brengt vele risico's met zich mee. De CO2 opslag in Barendrecht verhoogt dit risico eens te meer. In Nederland bestaat er geen regelgeving die de maximale risico's per gemeente bewaakt. Barendrecht wil dat die er wel komt, zodat gemeenten beschermd worden tegen een overmaat aan risico's voor hun inwoners.

Brede steun college

Het college van burgemeester en wethouders steunt de motie van harte. Burgemeester Van Belzen zegt hierover: 'Vanuit diverse partijen wordt nu aandacht gevraagd voor de veiligheid op en rond het spoor. Daar ben ik erg blij mee. Er moet nog het nodige gebeuren op dit vlak, en wij zijn er als gemeente ook erg alert op dat dit gebeurt. Met negen sporen, drie snelwegen en de Oude Maas zijn we als Barendrecht risicovol gebied. Mede om die reden hebben wij tegen de CO2 opslag gestemd'.

Vervolg motie

Het gemeentebestuur verzoekt het kabinet dan wel de Staten-Generaal om wetgeving, die nadere regels stelt voor cumulatie van veiligheidsrisico's. Voorts verzoekt zij de minister van Economische Zaken, de minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu en/of de minister van Verkeer en Waterstaat bij elke vergunningverlening nadere voorwaarden te stellen inzake cumulatie van veiligheidsrisico's.

Ten slotte verzoekt zij Gedeputeerde Staten, dan wel Provinciale Staten bij elke vergunningverlening nadere voorwaarden te stellen inzake cumulatie van veiligheidsrisico's.

Onderzoeken treinincident

De gemeente is in afwachting van de resultaten van de diverse onderzoeken naar de toedracht van het incident. Vijf partijen hebben een onderzoek ingesteld: de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, de KLPD, ProRail, Rijkswaterstaat en de betrokken vervoerder. Op dit moment is nog niet bekend wanneer die resultaten verwacht worden.