Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
(Biologische) groenten populair, maar een derde van de
Nederlanders weet niet hoe ze groeien
Unox introduceert biologische soep en informeert consumenten
over biologische groenten op eigen biologische markt in Amersfoort
Rotterdam, 30 september 2009 - De lekkerste groenten ontstaan wanneer de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang gaat. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? En weten Nederlanders eigenlijk hoe hun groenten groeien? Hoewel veel Nederlanders (86%) dagelijks groenten eten en bijna de helft (46%) zelfs biologische groenten eet, hebben zij vaak weinig kennis over de groeiwijze van groenten, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Unox*. 33% van de Nederlanders zegt niet te weten hoe de meeste groenten groeien en bijna een kwart (24%) van de Nederlanders is zelfs nog nooit op een locatie geweest waar groenten worden verbouwd. Daarom organiseert Unox vandaag een biologische markt in Amersfoort, in het kader van de introductie van vier smaken Biologische Soep in Zak.
Knoflook groeit als een klimop
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders soms een beetje in de bonen zijn als het gaat om de groeiwijze van groenten. Zo denken sommige Nederlanders dat champignons onder de grond groeien (17%), terwijl deze in donkere, vochtige ruimtes groeien. En 34% denkt zelfs dat de pompoen in de oksels van bladeren van een plant groeien, terwijl deze aan de stengel van een plant op de grond groeit. Daarnaast denken Nederlanders onterecht dat spruitjes aan een struik groeien (23%), een bloemkool op een steel groeit (18%), erwten als vlierbessen aan een struik groeien (18%), witlof als een maiskolf aan een stengel groeit (23%) en knoflook als een klimop (56%) groeit. Dit alles is te verklaren: 24% van de Nederlanders is namelijk nog nooit op een plek geweest waar groenten worden verbouwd. 40% van de Nederlanders geeft aan meer te willen weten over de groeiwijze en het verbouwen van groente. Een op de drie zou ook specifiek meer willen weten over biologische groenteteelt.
'Biologisch smaakt beter'
Nederlanders geven aan groenten te eten omdat dit gezond (78%) en vooral lekker (72%) is. Groenten worden door de Nederlanders traditiegetrouw voornamelijk met aardappelen en vlees gegeten (73%), verwerkt in wokgerechten (53%) of in de soep (19%). Nederlanders lijken zich steeds bewuster van wat ze eten; zo nemen ze steeds vaker biologisch geteelde groenten op in hun (dagelijkse) voedingspatroon. Nederlanders waarderen biologische groenten om de smaak (27%) en omdat ze denken dat ze gezonder zijn (34%). "De smaak is vaak intenser, minder water" en "bevat geen bestrijdingsmiddelen", aldus enkele respondenten in het onderzoek van Unox.
De moestuin is hot, net zoals de biologische boer
Een op de vijf Nederlanders zou graag een eigen moestuin willen hebben om lekkere groenten te verbouwen, zo blijkt uit het onderzoek van Unox. Een vijfde van de Nederlanders (20%) met een moestuin vindt een moestuin de ideale manier om de drukte van de stad en het dagelijks leven achter zich te laten. Andere redenen om een moestuin te hebben: men vindt de smaak van de zelfverbouwde groenten lekkerder (54%) en het is ook nog eens goedkoper (29%). Naast de moestuin staat met name de biologische boer in hoog aanzien bij de Nederlanders. Zo associeert de meerderheid van de respondenten hem met de eigenschappen vriendelijk, sympathiek en modern.
De Unox Biologische Markt
In het kader van de introductie van Unox Biologische Soep in Zak, bestaande uit de smaken tomaat, tomatencrème, champignon en pompoen, organiseert Unox vandaag vanaf 13.00 uur een grootse, spontane, biologische markt in het centrum van Amersfoort. Speciaal voor vandaag wordt het Lieve Vrouwekerkhof in het centrum van Amersfoort omgedoopt tot een echte, grote biologische markt en krijgen de bezoekers van Amersfoort de kans om kennis te maken met de biologische boeren van Unox. De biologische boeren zullen aan het eind van de ochtend in een lange stoet op hun tractoren en verschillende andere landbouwvoertuigen naar het stadscentrum rijden om de biologische markt te bevoorraden. Zij starten om 11.30 uur vanaf het Chauffeurscafé en zullen via de stadsring het centrum binnenrijden, om uiteindelijk op de Biologische Markt te arriveren. De markt is voor iedereen toegankelijk en biedt plaats aan tal van activiteiten. Zo kunnen bezoekers hun groentekennis testen en daarmee gereedschap voor in de moestuin winnen, is er ruim gelegenheid om de nieuwe biologische soepen van Unox te proeven en demonstreert biologische topkok Caspar Bürgi wat je allemaal met biologische groenten kunt bereiden.
Voor beeldmateriaal van de Unox Biologische Markt kunt u vanaf woensdag 16.00 uur kijken op ANP Photo:
* Online onderzoek in opdracht van Unox, uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel in augustus 2009 onder 537 mannen en vrouwen van achttien jaar en ouder.
- EINDE PERSBERICHT -
Achtergrondinformatie (
Ingezonden persbericht