Gemeente Haarlem
17 september 2009
Stadsbibliotheek Haarlem en omstreken
023-5115300
023-5115390
k.broekhof@haarlem.nl
Boeken van de Jansheren keren na 5 eeuwen terug naar huis!
De Oude Boekerij van de Stadsbibliotheek Haarlem en omstreken krijgt haar nieuwe huisvesting in het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40 in Haarlem. Wethouder Chris van Velzen en de directeur van de Stadsbibliotheek Haarlem Lotte Sluyser geven op 30 september de collecties feestelijk in bewaring aan de directeur van het Noord-Hollands Archief Lieuwe Zoodsma.
De Oude Boekerij: 45.000 titels van vóór 1900!
Haarlem was een van de eerste Noord-Nederlandse steden met een eigen 'librije'. Als compensatie voor de geleden schade in het beleg van 1572-'73 kwamen kloostergoederen aan Haarlem toe. Het boekenbezit van de kloosterlingen werd ondergebracht in de 'librije', de oude benaming van de Stadsbibliotheek (opgericht in 1596). Een flink aandeel van dit bezit was afkomstig uit het Jansklooster, het onderkomen van de Jansheren, waar nu het Noord-Hollands Archief gevestigd is. Het is niet verwonderlijk dat het basisbezit van de Stadsbibliotheek uit voornamelijk theologische boeken bestond.
Later breidde de verzameling zich uit naar andere wetenschapsgebieden, zoals geschiedenis, wijsbegeerte, recht en geografie. Het beheer van de collectie was nu in handen van curatoren, die als leraar verbonden waren aan de Latijnse school, het huidige Stedelijk Gymnasium.
Verrijking van het boekenbezit vond ook plaats door aankopen en schenkingen uit andere, meest particuliere bronnen. Adriaan van der Willigen bijvoorbeeld liet in 1841 zijn complete verzameling werken van Nederlandse dichters en toneelschrijvers na aan de bibliotheek. In 1833 kocht de stad Haarlem van de erfgenamen van de Amsterdammer Jacobus Koning een belangrijk deel van zijn collectie 'eerste producten van de boekdrukkunst': blokboeken en wiegendrukken.
Abraham de Vries, de eerste échte stadsbibliothecaris besteedde het beschikbare geld vanaf 1821 aan de aanschaf van een collectie op het gebied van boekdrukkunst en typografie. Hij was een bibliothecaris met een missie: het stadsbestuur wilde Haarlem 'op de kaart zetten' als bakermat van de boekdrukkunst. Laurens Janszoon Coster had immers zijn belangrijke uitvinding binnen de stadsmuren van Haarlem gedaan.
Zo groeide de Oude Boekerij enorm in de loop der eeuwen: van het basisbezit van circa 500 stuks tot ruim 45.000 titels!
Waarom gaat de Oude Boekerij verhuizen?
De klimaatbeheersing in de magazijnen van de Stadsbibliotheek is niet voldoende om deze bijzondere collectie optimaal te conserveren. Het Noord-Hollands Archief beschikt over uitstekend geklimatiseerde depots. Na de verhuizing zijn de collecties toegankelijk voor het publiek in de studiezaal van het Archief. Medewerkers van de Stadsbibliotheek zijn vanaf 30 september aanwezig in het Noord-Hollands Archief om vragen over de collectie te beantwoorden en adviezen te geven.
Kijk voor meer informatie op www.sbhaarlem.nl.
DATUM EN TIJDSTIP VAN DE FEESTELIJKE OVERDRACHT
Woensdag 30 september 2009, om 16.30 uur.
LOCATIE
Noord-Hollands Archief, Commandeurszaal, Jansstraat 40, te Haarlem.
KOSTEN
De overdracht is gratis bij te wonen.
BIJZONDERHEDEN
Aanmelding vóór 30 september is noodzakelijk bij de Stadsbibliotheek Haarlem via
023 - 5115300.