Gemeente Kampen


* Wijziging Wet inburgering

Wijziging Wet inburgering

30 sep 2009

Inburgeringsplichtige kan aanbod niet langer zomaar meer weigeren Onlangs heeft het Rijk de Wet inburgering (Wi) opnieuw aangepast en het zogenaamde vaststellingstelsel ingevoerd.
Dit nieuwe stelsel geeft gemeenten de mogelijkheid om inburgeringsplichtigen, voor wie zij dat noodzakelijk achten, te verplichten aan een inburgeringsvoorziening mee te werken. Tot nu toe kon de inburgeringsplichtige het aanbod weigeren. Het college van de gemeente Kampen heeft besloten gebruik te maken van deze mogelijkheid van de Wi.

Aanleiding voor deze keuze is het feit dat Kampen een relatief hoog aantal inburgeraars telt met een handhavende beschikking, zonder een voorziening. Deels omdat er geen passend aanbod voor deze groep was, maar ook deels omdat onvoldoende inzet door de inburgeraar werd getoond. Een deel van deze groep regelt geen inburgeringsvoorziening en lijkt uitstelgedrag te vertonen.

Het niet behalen van het inburgeringsexamen binnen een termijn van 3,5 of 5 jaar kan echter vervelende gevolgen hebben voor inburgeringsplichtigen. Ze kunnen hoge boetes opgelegd krijgen, maar daarnaast heeft het vanaf 1 januari 2010 ook gevolgen voor het verblijfsrecht. Zolang de inburgeraar niet aan de inburgeringsverplichting heeft voldaan, wordt de verblijfsvergunning niet verlengd voor onbepaalde tijd, maar voor bepaalde tijd. De achtergrond hiervan is, dat van vreemdelingen die permanent in Nederland willen verblijven, verlangd mag worden dat zij beschikken over voldoende kennis van de Nederlandse taal en samenleving om tijdens dat verblijf aan de Nederlandse samenleving te kunnen deelnemen.

De klantmanagers van de gemeente spreken de groep met een handhavende beschikking gedurende de handhavingstermijn regelmatig om na te gaan hoe de inburgering vordert. Zij hebben op dit moment echter geen mogelijkheden om in te grijpen en de inburgeringsplichtige aan te zetten om aan zijn inburgering te werken, als zij zien dat de inburgering niet goed gaat. Pas als de termijn verstreken is, kunnen we als gemeente een boete opleggen, maar dat is als het ware een negatieve stimulans. Wethouder Ruifrok: "Met de invoering van het vaststellingsstelsel hebben we wel een instrument om hier eerder iets aan te doen. Immers als een inburgeringsplichtige niet in staat is of in staat is gebleken om zijn eigen inburgering te organiseren, kunnen we in het vaststellingsstelsel in een vroegtijdig stadium (alsnog) een inburgeringsvoorziening opleggen. Op die manier kan het vaststellingstelsel preventief werken".

Binnen het vaststellingsstelsel wordt niet voor iedere inburgeringsplichtige een inburgeringsvoorziening vastgesteld. Pas als blijkt dat een inburgeringsplichtige zich onvoldoende inzet om aan de inburgeringsplicht te voldoen, kan binnen het vaststellingsstelsel tegen de zin van een inburgeringsplichtige een inburgeringsvoorziening worden opgelegd. Als een inburgeringsplichtige na voldoende inzet niet in staat blijkt om te voldoen aan de verplichtingen van de inburgeringsplicht, zal hij/zij (deels) vrijgesteld kunnen worden van de inburgeringsplicht.

In 2007 zijn de Wet inburgering (Wi) en de Regeling Vrijwillige Inburgering in werking getreden. Sindsdien is de wet een aantal keren gewijzigd met als doel de deelname aan inburgeringsvoorzieningen te verhogen, de doelgroep te vergroten, het rendement van inburgering te verhogen en meer mogelijkheden voor maatwerk te bieden.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |