Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Iedereen een eigen streepjescode

30 september 2009

Individuele behandeling voor veel patiënten zinvol

Ziektes als MS of reuma kunnen beter worden aangepakt als iedere patiënt zijn eigen streepjescode krijgt. Dat blijkt uit onderzoek dat Lisa van Baarsen uitvoerde aan het VUmc. Zij bracht in beeld welke genen bij patiënten actief zijn en dus mogelijk de ziekte veroorzaken. Haar onderzoek, mede gefinancierd door NWO, maakt een vroege diagnose, en dus een vroegtijdige aanpak mogelijk.

genen van reuma- en MS-patiënten. Dit deed zij met behulp van DNA microchips. Een chip meet in één experiment de activiteit van ongeveer 20.000 genen. Die genen bepalen hoe ons lichaam werkt, en dus ook of het ziek wordt. De informatie die Van Baarsen verkreeg met de microchips, zette zij om in een soort streepjescode. Van Baarsen ontdekte dat er grote verschillen waren tussen de streepjescodes van verschillende patiënten. Zij verdeelde de patiënten daarom in groepen op basis van hun streepjescode om zo te proberen de onderliggende ziekmakende code te kraken.

De resultaten van Van Baarsen laten zien waarom sommige patiënten niet en anderen wel reageren op een bepaalde behandeling. Bovendien was Van Baarsen in staat om ver voordat de ziekte zich openbaarde een streepjescode te identificeren die geassocieerd was met de toekomstige ontwikkeling van reuma Het definiëren van een genetische streepjescode maakt individuele en preventieve behandeling mogelijk. Bovendien kan hiermee voorkomen worden dat patiënten onnodig lang een weinig effectieve behandeling ondergaan.

Nieuwe behandelmogelijkheden

Patiënten met reumatoïde artritis (RA) hebben last van pijnlijke en gezwollen gewrichten. Maar omdat niet iedere patiënt dezelfde symptomen en klachten vertoont is het ziekteverloop onvoorspelbaar. Bovendien reageren niet alle patiënten hetzelfde op behandeling van de ziekte. Ook MS-patiënten vertonen onderling grote verschillen. Dit maakt het testen van medicijnen en de uiteindelijke behandeling erg ingewikkeld. De aanpak van Baarsen biedt nu nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van reuma en MS

Lisa Baarsen voerde haar onderzoek uit aan het VU medisch centrum. Een deel van haar onderzoek werd betaald door NWO.

..............................

Meer informatie:

* Lisa Baarsen (VUmc, nu AMC)

* t.: 020 566 5707, e.g.vanbaarsen@amc.uva.nl
* promotiedatum: 1 oktober

* promotor: prof. dr. C.L. Verweij, copromotor: dr. C.T.M. van der Pouw Kraan

laatst gewijzigd op 30 september 2009

DNA-chip