Woonbond


30-09-2009

Top woningcorporaties profiteert van fusies

Aan de fusies van woningcorporaties hangt een hoog prijskaartje. Afgezien van de fusiekosten die in de miljoenen euros kunnen lopen, is er veelvuldig sprake van gouden handdrukken voor vertrekkende bestuurders, extra uitgaven voor het pensioen van zittende topmanagers, verhoging van bestuurdersbeloningen en -bonussen en extra betalingen aan commissarissen. NRC Handelsblad redacteur Menno Tamminga nam dertien fusies van de afgelopen vier jaar onder de loep.

De krant publiceerde gisteren in het artikel Fuseren is cashen voor bestuurder corporatie een aantal opvallende cijfers en bedragen. Bij acht van de dertien fusies kregen een of meer bestuurders een gouden handdruk, variërend van 36.000 euro tot meer dan een miljoen per persoon. In totaal beliepen de gouden handdrukken plus pensioenstortingen bijna vier miljoen euro. Bij sommige corporaties kregen ook de voorzitters van de raden van commissarissen extra betaald voor het meerwerk dat was verbonden aan de besluitvorming over de fusie.

De afgelopen tien jaar is het aantal zelfstandige corporaties door fusies met eenderde afgenomen tot minder dan 500. De argumentatie voor fusies komt doorgaans neer op: de combinatie van vermogens en woningen geeft ons een betere positie om renovaties te betalen, nieuwbouw te realiseren en achterstandswijken een impuls te geven. De opbrengsten van de fusie worden pas op termijn van jaren duidelijk. De kosten zijn onmiddellijk zichtbaar, zeker als het fusieproces niet soepel verloopt.

Zo ontstonden bij de Amsterdamse corporatie Stadgenoot (fusie van het Oosten en AWV, 33.000 woningen) problemen met internet en automatisering en daardoor met de bereikbaarheid. Extra tijdelijke medewerkers moesten worden ingehuurd. Met als gevolg 6,2 miljoen euro fusiekosten bovenop de 3,7 miljoen euro aan advieskosten. De fusie van Woningbedrijf Rotterdam en de Nieuwe Unie tot Woonstad Rotterdam (ruim 49.000 woningen) kostte 5 miljoen euro.

Het is uiterst kwalijk dat er bij fusies van woningcorporaties kennelijk een hoop geld over de balk wordt gesmeten, reageert Woonbonddirecteur Ronald Paping. Kwalijk is ook dat er bij een fusie heel andere argumenten meespelen dan huurdersbelangen. Corporaties moeten de meerwaarde van een fusie op voorhand aantonen, maar ook achteraf. De nieuwe volkshuisvestingsautoriteit moet scherp gaan monitoren of fusievoornemens in de praktijk daadwerkelijk worden gerealiseerd. Als de beloofde meerwaarde dan uitblijft, zouden fusies teruggedraaid moeten kunnen worden.

Link naar het artikel in NRC Handelsblad