FNV

UWV

30-9-2009

FNV: sociale partners meer betrekken bij WW

"Werkgevers en vakbonden in het eerste jaar verantwoordelijk maken voor de WW-uitkering is een interessante gedachte. Het biedt de mogelijkheid om zaken als deeltijd-WW en scholing tijdens de WW beter te regelen." FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld reageert daarmee op zijn voorganger Ton Heerts, die dat gisteren in de Tweede Kamer voorstelde. De PvdA denkt zo honderden miljoenen te kunnen bezuinigen op uitkeringsinstituut UWV die nu de WW uitvoert.

Hartveld waarschuwt wel dat zo'n overdracht zorgvuldig moet gebeuren. "Dit is grote stappen snel thuis. Er komt nogal wat bij kijken, zoals het voeren van intakegesprekken. Mensen moeten wel tijdig hun uitkering krijgen. Hier moet nog flink op gestudeerd worden."

SER-advies In 2005 adviseerde de SER al om werkgevers en vakbonden een grotere rol te geven in de bedrijfssectoren. Dat is voor de FNV dan ook het uitgangspunt, zegt Hartveld. "Nu is de uitvoering van de WW voor werkgevers en werknemers vaak een ver-van-m'n-bed show."

WW genationaliseerd Er wordt al vele jaren touwgetrokken om de verantwoordelijkheid op dit terrein. Oorspronkelijk werd de WW uitgekeerd door de bedrijfsverenigingen, waarin de sociale partners samenwerkten. Na de parlementaire enquête over de sociale zekerheid (commissie Buurmeijer, mede n.a.v. het sterk oplopend aantal mensen in de WAO) werd de uitvoering van de WW genationaliseerd en aan het UWV toevertrouwd.

Invloed Dat gebeurde zeer tegen de zin van de FNV, zegt Hartveld. "Het gaat om geld van werkgevers en werknemers. De WW is een werknemersverzekering, maar het UWV valt onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Je ziet aan de moeizame discussie's over de deeltijd-WW waar dit doelbewust terugdringen van onze invloed toe leidt."

Ook over ideeën om de uitvoering van de WW aan gemeenten over te laten is Hartveld niet te spreken. "Je moet het centraal houden. Anders raak je de grip erop kwijt."