Gemeente Breda

Breda helpt Bonaire op milieugebied

Milieudeskundigen van de Gemeente Breda hebben de afgelopen weken geholpen bij de uitvoering van het milieubeleid op Bonaire. Dit gebeurde op uitnodiging van het eilandgebied Bonaire in het kader van een samenwerkingsverband met Breda dat sinds 2007 bestaat. Bonaire wordt in de loop van 2010 een nieuwe Nederlandse gemeente en moet dan aan allerlei milieuregels voldoen.

Wethouder Willems: âZowel de milieumedewerkers op Bonaire als onze milieudeskundigen hebben door de leerervaringen die ze opdoen voordeel van deze samenwerking. Voor Bonaire betekent het vooral hulp bij het opstellen van milieuregels voor bedrijven en bij het gescheiden inzamelen en verwerken van afval. Maar ook energiebesparing, waterbesparing en het inpassen van milieuaspecten in de ruimtelijke plannen van Bonaire komen daarbij aan de orde.â

De afgelopen weken zijn de allereerste voorschriften op milieugebied voor Bonaire vastgesteld. Het gaat vooral om milieuregels en hindervergunningen voor bedrijven op het eiland. Die worden op maat gemaakt, rekening houdend met de specifieke omstandigheden op Bonaire. De betrokken bedrijven worden van begin af aan ingeschakeld en begeleid bij de uitvoering van maatregelen. Dit leidt tot een groter draagvlak en betere kwaliteit van de uitvoering. Hierdoor kan men op Bonaire straks zelfstandig de milieuproblemen aanpakken.

Veel aandacht is besteed aan het opzetten van een waterzuiveringsinstallatie, belangrijk voor de bescherming van het koraalrif van Bonaire. Een medewerker van het Waterschap Brabantse Delta heeft geholpen bij het ontwerp daarvan.

Daarnaast is een programma van eisen opgesteld voor milieustations waar afval gescheiden wordt ingezameld. Glas, puin en groenafval dat apart ingezameld wordt zal op het eiland opnieuw worden gebruikt. Ook is een plan uitgewerkt voor de inzameling en verwijdering van afgewerkte motorolie en voor de gescheiden inzameling van batterijen.

Tenslotte is onderzocht of Bonaire in de toekomst een klimaatneutrale samenleving kan worden. Dat betekent dat de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, zoveel mogelijk wordt vermeden of gecompenseerd. Uit gesprekken met betrokkenen uit de energie- en watervoorziening is gebleken dat Bonaire op de goede weg is, maar dat er op dit terrein nog meer winst is te boeken.

30 september 2009