Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Veel animo voor educatieve minor
Bijna 200 bachelorstudenten starten deze maand aan tien universiteiten met de educatieve minor. Afgestudeerde bachelors mogen, zodra zij voor deze nieuwe lerarenopleiding zijn geslaagd, voor de klas staan in de vmbo-tl en de eerste drie leerjaren van havo en vwo. De invoering van de educatieve minor is één van de initiatieven van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (onderwijs) om samen met universiteiten en scholen voor voortgezet onderwijs het lerarentekort aan te pakken en meer academici voor de klas te krijgen. Zij geven vandaag samen de landelijke aftrap op de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Van Bijsterveldt: "De start van de educatieve minor is meer dan een betekenisvolle stap om het dreigende lerarentekort het hoofd te bieden en meer academici voor de klas te krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de educatieve minor de komende jaren uitgroeit tot een succes. Ik ben dan ook erg blij met de grote animo onder studenten. We boren hiermee nieuw goud aan voor het onderwijs."
Het aantal inschrijvingen voor de educatieve minor zal de komende tijd naar verwachting verder toenemen. Een aantal universiteiten start namelijk in januari met deze nieuwe route naar het leraarschap en studenten moeten zich daarvoor nog aanmelden. Ook het aantal deelnemende universiteiten zal naar verwachting toenemen. Niet alleen de educatieve minor is in trek bij studenten, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de VSNU (Vereniging van Universiteiten). Ook het aantal studenten dat zich heeft ingeschreven voor de educatieve masteropleiding is het afgelopen jaar fors toegenomen. Deze maand starten 814 studenten, een stijging van 29% ten opzichte van vorig jaar.
Van Bijsterveldt stelt 6,5 miljoen euro ter beschikking voor de ontwikkeling en invoering van de educatieve minor. Voor universiteiten is er binnenkort 2,5 miljoen euro extra en voor scholen in het voortgezet onderwijs die een educatieve minor-student als stagiair aan de slag hebben is er vanaf dit najaar 4 miljoen euro beschikbaar.
De educatieve minor is tot stand gebracht in nauwe samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, de VSNU en de VO-raad. Het is één van de maatregelen uit 'Krachtig Meesterschap', de kwaliteitsagenda voor het opleiden van leraren 2008 - 2011. Van Bijsterveldt stelde hier eerder in totaal ruim 100 miljoen euro voor ter beschikking.
Universiteiten die dit studiejaar starten met de educatieve minor: Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden , Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Utrecht, TU Eindhoven, TU Delft, Universiteit Twente, Wageningen Universiteit.
Noot voor de redactie /