Raad voor Cultuur


Advies (voorlopige) erkenningen landelijke publieke omroep

30 september 2009

P E R S B E R I C H T

Raad voor Cultuur positief over PowNed en WNL

De Raad voor Cultuur constateert dat PowNed en WNL voldoende toegevoegde waarde hebben voor het huidige omroepbestel om in aanmerking te komen voor een voorlopige erkenning. Beide omroepen kunnen met name een aanvulling vormen op bestaande journalistieke en opiniërende programmering. LLiNK heeft zijn doelstellingen uit het vorige beleidsplan niet waargemaakt en komt daardoor niet in aanmerking voor een erkenning. MAX behaalde zijn doelstellingen wel en komt volgens de Raad in aanmerking voor een erkenning. Dit schrijft de Raad voor Cultuur in het advies over de (voorlopige) erkenningen voor de landelijke publieke omroep aan minister Plasterk van OCW.

PowNed kan de publieke omroep een belangrijke creatieve impuls geven. De wijze van programma maken en de interactiviteit die PowNed voorstaat, is een aanvulling op de huidige aanbod van de publieke omroep. De journalistieke gedrevenheid, de open manier van werken en de kritische instelling van PowNed vindt de Raad zeer positief.

Naar de mening van de Raad zijn er momenteel nauwelijks journalistieke programma's bij de publieke omroep die een conservatief-liberaal geluid laten horen. Wanneer WNL met de voorgestelde programma's dat geluid laat horen en daarmee zowel de 'bezorgde burger' als 'ondernemend Nederland' kan bereiken, is dat een aanwinst voor de publieke omroep. WNL is geen omroep met innovatieve programma's, maar kan op die manier wel degelijk van toegevoegde waarde zijn voor de publieke omroep. Uiteraard moet wel eerst duidelijk zijn of WNL voldoende ontvlochten is van de Telegraaf Media Groep.

De Raad constateert verder dat van de drie lastig te bereiken doelgroepen van de publiek omroep, allochtonen, jongeren en de 'bezorgde burger', de laatste twee met een eventuele komst van PowNed en WNL meer bediend worden. Hij vindt het jammer dat organisaties die zich specifiek richten op allochtonen er niet in slaagden een erkenning in te dienen.

LLiNK en MAX
Net als in 2004 oordeelt de Raad negatief over de aanvraag van LLiNK. Toen zag hij geen toegevoegde waarde voor LLiNK in het bestel. De Raad ziet die nog altijd niet, en heeft daarbij geoordeeld dat de omroep zijn doelstellingen uit het vorige beleidsplan niet heeft waargemaakt. LLiNK slaagt er niet in een scherpe en spraakmakende programmering te maken rond de thema's milieu en duurzaamheid. Van een idealistische omroep, met deze doelstellingen, had de Raad minimaal sterke journalistieke programma's op zowel radio, televisie als internet verwacht.

In 2004 was de Raad van mening dat MAX te weinig toegevoegde waarde had voor het omroepbestel. De omroep werd desondanks toegelaten en heeft duidelijk zijn doelstellingen en beloftes waargemaakt. De omroep is in staat gebleken grote groepen vijftigplussers aan zich te binden met programma's over thema's die de primaire doelgroep(en) aanspreken. MAX voorziet duidelijk in een behoefte en mede daarom oordeelt de Raad positief over de aanvraag voor een erkenning.

De Raad beoordeelde de beleidsplannen die AVRO, BNN, Educom, EO, KRO, NCRV, TROS, VARA, VPRO, MAX, LLiNK , PowNed, WNL, en de Stichting Educatieve Media Allochtonen (STEMA) hebben ingediend om per 1 september 2010 in aanmerking te komen voor een omroeperkenning. Voor MAX, LLink, PowNed, WNL en STEMA is vooral gekeken of zij van toegevoegde waarde (kunnen) zijn voor het huidige omroepbestel. Minister Plasterk zal voor 1 januari 2010 een besluit nemen over de erkenningverlening

Advies (voorlopige) erkenningen landelijke publieke omroep 30-09-2009