Het Prostaatkankerlogboek geeft de patiënt een actieve rol

30/09/2009 11:57

Stichting Contactgroep Prostaatkanker

Het Prostaatkankerlogboek geeft informatie over diagnostiek, behandeling van en leven met prostaatkanker. Het logboek, geschreven door de medisch redacteur van NRC Handelsblad Wim Köhler, kan patiënten beschermen tegen overbehandeling en onderbehandeling door informatie te geven die uitgaat van het ziekteverloop van de patiënt. Köhler kruipt daarbij, inhoudelijk en door zijn stijl van schrijven, dicht op de huid van de prostaatkankerpatiënt. Het is bovendien, zoals de naam al aangeeft, een logboek waarin de patiënt zijn eigen ziektebeloop kan bijhouden. Hij kan het boek meenemen naar verschillende behandelaars en heeft zo altijd zijn eigen 'dossier' bij de hand.

Uit het boek blijkt dat prostaatkankerpatiënten veelal tijd hebben om weloverwogen een beslissing te nemen over hun behandeling. Omdat patiënten vaak in paniek zijn wanneer zij de diagnose 'prostaatkanker' krijgen, zijn zij geneigd zich overhaast te laten behandelen, terwijl afwachten ook een goede optie kan zijn. Een behandeling kan de kwaliteit van leven verslechteren en biedt niet in alle gevallen een betere overlevingskans . Zo kunnen mannen na een behandeling impotent en/of incontinent worden. Een weloverwogen keuze op basis van complete informatie helpt patiënten een juiste beslissing te nemen. Die beslissing kan ook inhouden dat er niet behandeld wordt.

Prostaatkankerpatiënten worden nogal eens overbehandeld, zo stelt voorzitter Pieter van Zanten van de Stichting Contactgroep Prostaatkanker. Prostaatkanker verloopt vaak langzaam. Patiënten sterven vaak aan een andere aandoening. Over de ziekte wordt daarom wel gezegd: 'Mannen sterven eerder mét dan ààn prostaatkanker'. Veel patiënten zouden daarom beter op de hoogte moeten zijn van hun behandelingsmogelijkheden, waarbij het actief volgen van de ziekte onder begeleiding van de uroloog een goede optie is.

Het Prostaatkankerlogboek kwam tot stand in opdracht van de Stichting Contactgroep Prostaatkanker, en met financiering van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Stichting Willemien Cohen, Fonds NutsOhra, en de Stichting Contactgroep Prostaatkanker. Het is geschreven op basis van de richtlijn Prostaatkanker die de beroepsgroep van urologen heeft opgesteld. Patiënten nemen het boek mee naar hun behandelaar en kunnen aan de hand daarvan vragen stellen en onderzoeksuitslagen in het logboek noteren. Op deze wijze bevordert Het Prostaatkankerlogboek de communicatie tussen arts en patiënt. Een boek voor mannen en hun familie waarin ook de psychosociale kanten van de kanker en het sterven er aan een plek krijgen.