Grootste onderzoek ooit: hoe borstkanker voorkomen kan worden

30/09/2009 12:00

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Aan het begin van de borstkankermaand roept het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vrouwen op te kiezen voor een gezonde leefstijl. Hiermee kunnen zij namelijk het risico op borstkanker significant verlagen.

Het grootste onderzoek ooit naar het verband tussen leefstijl en borstkanker laat zien dat vrouwen hun risico op borstkanker met maar liefst 40% kunnen verlagen door een gezond gewicht te behouden, weinig of geen alcohol te drinken, voldoende te bewegen en borstvoeding te geven.

Voor dit onderzoek is al het beschikbare wetenschappelijke bewijs over het verband tussen borstkanker en voedingspatroon, lichaamsgewicht en lichaamsbeweging geanalyseerd.

Professor Martin Wiseman, wetenschappelijk adviseur van het World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk, zegt: "Dit onderzoek geeft het meest getrouwe beeld dat we ooit hebben gehad over de invloed die leefstijl heeft op het risico op borstkanker van een vrouw."

"We weten nu zeker dat vrouwen hun risico aanzienlijk kunnen verlagen als ze weinig of geen alcohol drinken, een gezond gewicht behouden en voldoende bewegen."

"Bovendien is er overtuigend bewijs dat moeders die hun kinderen borstvoeding geven een lagere kans hebben op borstkanker, en daarnaast vermindert borstvoeding de kans dat baby's later overgewicht krijgen."

"We schatten dat in westerse landen zo'n 40% van alle gevallen van borstkanker voorkomen kunnen worden als alle vrouwen zich aan deze aanbevelingen houden. In Nederland wordt elk jaar bij zo'n 12.000 vrouwen borstkanker geconstateerd. Met simpele veranderingen in leefstijl, kunnen we dus een groot deel van deze gevallen voorkomen."

Vanwege het verband tussen lichaamsvet en borstkanker raadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan om naar een zo slank mogelijk postuur te streven maar ondergewicht te vermijden. De stichting raadt bovendien aan om elke dag tenminste 30 minuten te bewegen en geen alcohol te drinken. Vrouwen die toch alcohol drinken, doen er goed aan het aantal glazen te beperken tot een per dag. Verder zouden moeders de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding moeten geven en daarna aanvullende vaste en vloeibare voeding.

Alle aanbevelingen zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective (2007). Voor dit rapport zijn ruim 7.000 onderzoeken op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kankerpreventie geanalyseerd en tot tien aanbevelingen samengevoegd. Als we al deze aanbevelingen opvolgen schatten wetenschappers dat we ons risico op kanker met een derde kunnen verlagen.

Het huidige onderzoek over borstkanker is onderdeel van het Continuous Update Project, een uniek project gefinancierd door het WCRF netwerk. Het project wordt uitgevoerd door wetenschappers van het Imperial College in Londen. Het doel van dit project is de conclusies uit het wetenschappelijke rapport uit 2007 doorlopend te vernieuwen zodat de aanbevelingen op het gebied van kankerpreventie altijd zijn gebaseerd op het meest recente onderzoek.

Borstkanker is de eerste kankersoort die de onderzoekers hebben bekeken voor het Continuous Update Project. Inmiddels zijn ze begonnen met de analyse van het nieuwe bewijs op het gebied van darmkanker en prostaatkanker. Het resultaat van dit onderzoek wordt naar verwachting eind 2010 gepresenteerd.

Nadia Ameyah, operations manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Onze stichting vindt het belangrijk dat mensen advies kunnen krijgen dat is gebaseerd op het meest recente wetenschappelijke onderzoek en daarom zijn we er trots op het Continuous Update Project te kunnen financieren."

"Als mensen berichten over nieuw onderzoek lezen, is het voor velen onmogelijk om de conclusies af te wegen tegen alle andere onderzoeken die gedaan zijn. Ons project heeft tot doel om die afweging voor de mensen te maken."

"We staan nu aan het begin van het project, maar zodra het in volle gang is, hebben mensen over de hele wereld toegang tot het meest actuele advies op het gebied van voeding, leefstijl en kankerpreventie. Op deze manier werken we aan een toekomst waarin kanker minder vaak voorkomt."





http://www.wcrf.nl