Provincie Utrecht

Provinciaal Waterplan 2010-2015 en deelplan Kaderrichtlijn Water vastgesteld

30-9-2009 -

Het Waterplan is het provinciale strategische beleidsplan op het gebied van waterveiligheid, waterbeheer en gebruik en beleving van water in de provincie voor de periode 2010-2015. Het is op onderdelen kaderstellend voor het waterbeleid van de waterschappen en andere waterbeheerders binnen de provincie Utrecht.

Het huidige Waterhuishoudingsplan loopt van 2005-2010. Conform de nieuwe Waterwet is er door de provincie Utrecht een nieuw regionale waterplan opgesteld met een looptijd van zes jaar. De uitgangspunten voor het deelplan Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn het resultaat van een intensief gebiedsproces met alle gebiedspartners (periode 2006-2008). Door de provincie is met veel partijen gesproken over de inhoud en opzet van het Waterplan 2010-2015.

Strategie van ons waterbeleid
Klimaatverandering, voortgaande ruimtelijke ontwikkelingen, bodemdaling en een versnipperd watersysteem maken onze provincie kwetsbaar. Er is noodzaak om vanuit een nieuwe strategie het waterbeheer en de waterveiligheid in onze provincie te benaderen. De strategie richt zich op twee sporen. Op de korte termijn zetten we ons beleid voort op het spoor waarmee we bestaande kwaliteiten veiligstellen en waar mogelijk verbeteren. Voor verscheidene thema's in het waterbeheer liggen doelen vast in wetgeving en convenanten zoals voor de KRW, het nationaal bestuursakkoord Water, en de Top aanpak voor verdrogingsbestrijding. We realiseren in de komende planperiode wat er is afgesproken en ontwikkelen hiervoor geen nieuw beleid. Op grond van onze wettelijke taken en bevoegdheden blijven we toezicht houden op de uitvoering van het waterbeleid door de waterschappen

Om de wateropgave te realiseren en om mee te kunnen bewegen op de toenemende dynamiek in ons klimaat, onze watersystemen en onze maatschappij, richten wij ons voor de lange termijn op een nieuw spoor: de ontwikkeling van duurzame, robuuste watersystemen. Systemen die goed in staat zijn zelfstandig extremen op te vangen, zonder dat afwenteling plaatsvindt. We zien duurzame, robuuste watersystemen als een waarborg dat grondgebruikfuncties in onze provincie ook op de langere termijn kunnen voortbestaan. We realiseren dit (lange termijn) spoor door als provincie vooral in gebiedsgerichte processen, lange termijn effecten in te brengen, vraagstukken op groter schaalniveau te benaderen en waar en wanneer nodig ruimtelijke oplossingen te overwegen en door te voeren. Wij zien gebiedsprocessen als een belangrijk instrument voor de ontwikkeling van deze watersystemen en wij nemen hierbij een rol in, complementair aan die van de waterschappen. Waar nodig benutten wij daarvoor de instrumenten die wij tot onze beschikking hebben, om ruimtelijke oplossingen te overwegen en door te voeren. Wij toetsen oplossingen hierbij aan duurzaamheidscriteria (people, planet, profit).

Deelplan KRW
In het deelplan KRW is vastgelegd hoe we als provincie Utrecht omgaan met de Kaderrichtlijn Water. We zijn daarbij uitgegaan van de principes en uitkomsten van de gebiedsprocessen KRW. Deze gebiedsprocessen - samen met de andere waterbeherende partijen en in afstemming met maatschappelijke organisaties - hebben in het voorjaar 2008 geresulteerd in de KRW-nota's Rijn-West en Rijn-Midden. Deze nota's zijn doorvertaald in het deelplan KRW.
Voor oppervlaktewater leggen we als provincie de doelen vast. Deze doelen betreffen zowel de ecologische als de chemische toestand van de KRW-waterlichamen. De waterschappen zijn de belangrijkste beheerder van het oppervlaktewater; zij leggen in hun waterbeheerplannen de maatregelen vast om de doelen te realiseren. Met het deelplan KRW zijn wij als provincie dan ook kaderstellend richting de waterschappen. Voor grondwater leggen we als provincie de maatregelen vast die nodig zijn om de doelen (grondwaterkwaliteit en grondwaterkwantiteit) te realiseren. Wij gaan deze maatregelen samen met andere terreinbeherende organisaties realiseren.

Meer informatie: Marlies Verhoef, telefoon 030 - 258 2007