Greenpeace

Telegraat: de krant van zeeminnend Nederland

30 september 2009

Den Haag, Nederland -- Krantenjongens van Greenpeace delen vanochtend in Den Haag bij het ministerie van LNV en de Tweede Kamer de Telegraat uit, een krant over de toekomst van de oceanen. In deze speciale uitgave opent Máxima - inmiddels koningin - officieel het eerste Nederlandse zeereservaat. De krant laat zien dat gezonde zeeën mogelijk zijn als visserijminister Verburg in actie komt voor zeereservaten. De afgelopen maanden hebben tienduizenden Nederlanders meegedaan aan de zeereservatencampagne van Greenpeace door elk een vierkante kilometer Noordzee virtueel te claimen. Greenpeace verzoekt visserijminister Verburg het geclaimde gebied ter grootte van meer dan veertig procent van de Noordzee om te zetten in een echt reservaat.

De Europese commissie luidde eerder dit jaar de noodklok: bijna negentig procent van de Europese zeeën zijn overbevist. Een vis als de kabeljauw wordt vaak al weggevangen voordat deze nageslacht heeft kunnen produceren. Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace: "De kranten staan vol met berichten over de slechte toestand van de zee. Positieve krantenkoppen kunnen ook: in deze variant op de Telegraaf laten wij zien wat mogelijk is wanneer de minister de crisis van de oceanen écht aanpakt."

Het onafhankelijke onderzoeksinstituut IMARES heeft deze zomer bekend gemaakt dat het afsluiten van aanzienlijke delen van de Noordzee voor visserij naar verwachting positief uitpakt voor de visstand. De politieke moed ontbreekt echter om deze zeereservaten te realiseren. Klinckhamers: "Minister Verburg durft ver van huis - bijvoorbeeld bij het beschermen van de mediterrane blauwvintonijn- wel actie te ondernemen, maar laat onze eigen Noordzee steeds verder verpieteren. Twee weken geleden heeft de minister zelfs nog een verzoek van Greenpeace afgewezen om schadelijk vistuig te weren uit beschermde gebieden die notabene door haarzelf zijn ingesteld."

"De zeeën worden steeds leger, terwijl de oplossing voor het grijpen ligt: het afsluiten van gebieden op zee en duurzame visserij in de overgebleven delen", aldus Klinckhamers. "Maar liefst 96 procent van de Nederlanders vindt bescherming van de zee belangrijk. Nog eens vier op de vijf Nederlanders wil dat kwetsbare gebieden worden afgesloten voor schadelijk gebruik. Namens al deze mensen vragen wij de minister het herstel van de Noordzee niet langer uit te stellen en eindelijk aan de slag te gaan met het instellen van zeereservaten."

Contact informatie

*

Voor meer informatie en beeldmateriaal: Arja Helmig, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06 2503 1012 Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen, 06-2900 1153

Voor meer informatie en de bladerbare versie van de Telegraat: www.greenpeace.nl/telegraat