Meeste ouderen bereid om langer door te werken
30/09/2009 10:07
Manpower Uitzendorganisatie
Manpower ondervraagt senioren zélf over pensioenleeftijd
Meeste ouderen bereid om langer door te werken
DIEMEN, 29 september 2009 - Ouderen zijn gemiddeld genomen bereid langer door te werken dan het eerste moment waarop ze kunnen stoppen. Ook als dat moment ligt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Die opvallende flexibiliteit bij de doelgroep over de beoogde pensioenleeftijd blijkt uit onderzoek van Manpower. Ouderen werden nu eens zélf ondervraagd over de politiek en sociaal-maatschappelijk heikele kwestie. Een verrassende conclusie is dat een deel van de ondervraagden op dit moment werkt heeft en best bereid is om daar gemiddeld een jaar langer mee door te gaan dan de pensioengerechtigde leeftijd.
Ouderen staan volop in de belangstelling als het gaat om de pensioendatum, maar over de arbeidswensen van deze groep wordt weinig geschreven. Manpower heeft samen met Plus Magazine en de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek OSA wel onderzoek gedaan, onder bijna 1500 werkende en niet-werkende 50-plussers. Jilko Andringa, algemeen directeur van Manpower Nederland: "Kennelijk ervaren ouderen zelf de pensioengerechtigde leeftijd als veel minder beladen dan bijvoorbeeld vakbonden of politiek. Net als bij andere werknemers zijn geld, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke erkenning voor veel senioren reden om aan het werk te blijven."
Vitaal vermogen
In Manpower's nieuwste witboek 'Vitaal vermogen' komen de 50-plussers zelf aan het woord. De arbeidswensen van deze groep lopen zo sterk uiteen dat Manpower vijf verschillende typen onderscheidt: 'steady stayers', 'worstelende werkzoekers', 'weifelende werkzoekers', 'aankomende stoppers' en 'tevreden thuiszitters'. De eerste drie typen zijn interessant voor werkgevers die, bijvoorbeeld vanwege de onontkoombare arbeidsmarktkrapte, ouderen willen werven of aan zich willen binden.
De steady stayers zijn nu aan het werk en willen doorgaan na hun pensioendatum. De worstelende werkzoekers doen verwoede pogingen om aan werk te komen. De weifelende werkzoekers willen ook graag werken, maar verbinden daar meer voorwaarden aan.
De tevreden thuiszitters hebben zo goed als definitief afscheid genomen van de arbeidsmarkt. De aankomende stoppers werken nog wel, maar zij zijn de tevreden thuiszitters van morgen.
Werkgevers
Volgens de deelnemers aan het onderzoek doen werkgevers weinig moeite om oudere werknemers te behouden, bijvoorbeeld door hen net zo makkelijk als anderen opleidingen of cursussen aan te bieden of door functiewisselingen te entameren. Ouderen die een baan of een andere baan zoeken ervaren sowieso vaak dat hun leeftijd geldt als een handicap. Werkgevers die wél met ouderen willen werken, moeten passend honoreren, maar vooral ook inzetten op flexibiliteit in tijd en arbeidslocatie, opdat senioren voldoende tijd kunnen besteden aan voor hen belangrijke zaken naast het werk, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg of kleinkinderen.
Kenmerken van de ideale baan volgens oudere werknemers, de top 5:
- goed loon
- flexibiliteit in arbeidstijden
- variatie in het takenpakket
- goede mogelijkheden voor werken in deeltijd
- geen fysiek zware belasting
Senioren als specialisme
Manpower heeft alle kennis over en ervaring met oudere werknemers gebundeld in de business unit Manpower Senior. Daarmee is Manpower de eerste van de grote Nederlandse HR-dienstverleners die de daad bij het woord voegt. Core business is bemiddeling in vaste of tijdelijke functies, fulltime of parttime werk of taken voor 50-plussers. Daarnaast werkt Manpower Senior met onderzoek, informatie-uitwisseling en bewustwordingsactiviteiten aan een leeftijdsbewuste benadering van de veranderende wereld van werk. Al eerder publiceerde Manpower het witboek 'HR-strategieën voor de oudere werknemer' met concrete tips voor werkgevers en HR-professionals rondom leeftijdsbewust personeelsbeleid.
Over Manpower Nederland
Manpower is een full-service organisatie in de wereld van werk, voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De eigentijdse dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consulting. In Nederland heeft Manpower 150 kantoren, waar in totaal 750 consultants werken. Iedere vestiging vormt dankzij het nationale en internationale Manpower-netwerk een kennisbank en vraagbaak voor zowel werkgevers als kandidaten. Manpower is actief onder vijf merknamen: Manpower, Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells, Elan en Vitae. Het hoofdkantoor van Manpower bevindt zich in Diemen. Algemeen Directeur is Jilko Andringa. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op www.manpower.nl.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl