|Openbare besluitenlijst | |Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 29 september | |2009 |1. Hoofdstad van de Smaak Het evenement 's-Hertogenbosch Hoofdstad van de Smaak 2010 krijgt steun van de provincie. De provincie draagt voor E 100.000 direct bij aan het evenement, dat onderdeel is van de landelijke Week van de Smaak.
2. Sang en Goorkens Op 1 oktober tekent de provincie een samenwerkingsovereenkomst met waterschap Aa en Maas, ZLTO, Staatsbosbeheer en de gemeenten Geldrop-Mierlo en Someren voor het realiseren van de natte natuurparel Sang en Goorkens, een beekdalzone ten oosten van Mierlo.
3. Innovatiefonds jeugdbeleid Om de kwaliteit van de jeugdzorg te vergroten is een financiële impuls nodig. Het innovatiefonds, met een maximum van E 1,4 miljoen, wordt niet als een aparte subsidieregeling opgesteld maar de bestaande regeling wordt aangepast. Gedeputeerde Staten stellen de nieuwe regeling vast.
4. Fiets in de versnelling De provincie wil dat er meer mensen gaan fietsen. Hoe, dat staat in de 'Visie 2020, Fiets in de Versnelling' met daarin drie mogelijke uitvoeringsvarianten met betrekking tot de omvang en inzet van middelen. GS spreken haar voorkeur uit voor de tweede variant. GS sturen dit voor advies naar de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.
5. Rapportage kwaliteitshandhaving Uit een inventarisatie bij gemeenten en waterschappen blijkt dat de kwaliteit van de handhaving redelijk is. Verbeterpunten hebben vooral betrekking op het regelmatig evalueren en op basis hiervan bijstellen van prioriteiten, risicoanalyse en protocollen. De provincie heeft de wettelijke taak toezicht hierop te houden. Dit staat in de eindrapportage 'kwaliteit van de handhaving omgevingsrecht Noord-Brabant' die wordt aangeboden aan de commissie economie, mobiliteit en grotestedenbeleid.
6. Resulaten Monitor Goedkoop Openbaar Vervoer Tijdens de laatste meting bleek dat 81% van de Brabantse bevolking op de hoogte was van de proef met goedkope buskaartjes voor reizigers jonger dan 12 en ouder dan 65. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten na vragen hierover in de vergadering van de Commissie Economie, Mobiliteit en Grote stedenbeleid van 19 september jl. Tevens beantwoorden zij vragen over reizigersgroei onder de 12 jaar, de technische mogelijkheden van gratis OV met de OV chipcard, de verschillen tussen stad en platteland en juridische en financiele risico's. Provinciale Staten bespreken dit naar verwachting in de vergadering over de verlenging van deze proef op 2 oktober a.s.
7. Aankoop woningen bij opknappen bedrijventerreinen De aankoop van woningen vindt alleen plaats als dat voor het opknappen van bedrijventerreinen noodzakelijk is. Bij de bouw van woningen hebben de De Brabantse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen (BHB) en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) vanuit hun taakopdracht geen rol. Dit staat in de memo van BOM en BHB naar aanleiding van vragen hierover in een commissievergadering Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid en Ruimte en Milieu. Gedeputeerde Staten sturen de memo door naar beide commissies.
8. Landschapskwaliteit en groen om de stad GS stellen een nieuwe subsidieregeling in voor recreatief groen rond de steden en kwaliteitsverbetering van het Brabantse landschap. Tot en met 2011 is daarvoor in totaal E 4,5 miljoen beschikbaar. De oude subsidieregelingen Landschapskwaliteitsimpuls en GIOS komen te vervallen.
9. Voormalige stortplaatsen Vanaf 2004 zijn 48 initiatieven gestart om voormalige stortplaatsen te ontwikkelen, met een totale omvang van 111,72 hectare. Daarmee is aan de doelstelling (dertig initiatieven per 2007) voldaan. Dat is de conclusie van een evaluatie ex art. 217a Provinciewet van beleid en subsidie rond voormalige stortplaatsen. Uitkomst van het onderzoek is ook dat onder meer vereenvoudiging van de regels kan leiden tot nog meer hergebruik. Doel is om vanaf 2009 jaarlijks 10 hectare te ontwikkelen op voormalige stortplaatsen.
10. Overdiepse polder Het project Rivierruiming Overdiepse Polder ligt op schema. Afronding in 2015 is mogelijk. Dat blijkt uit een rapportage over de voortgang, die GS naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben gestuurd. De belangrijkste plannen zijn vastgesteld. Het komend halfjaar zijn de beroepen bij de Raad van State aan de orde.
11. De Heus De vergunde jaarcapaciteit van De Heus Voeders BV te Ravenstein op basis van de vergunning uit 1986 is voor dit jaar overschreden. Dat blijkt uit een recente controle naar aanleiding van de vernietigde vergunning van De Heus door de Raad van State. De provincie heeft nu het voornemen om handhavend op te treden. Dat antwoorden GS op vragen van het SP-Statenlid Van Zeeland.
12. Joint venture Stork/Fokkerterrein Woensdrecht De provincie wil voor het ruimtelijk programma Aviolanda een joint venture aangaan met de gemeente Woensdrecht, de in de BHB verenigde publieke partijen en Stork. De bedoeling is dat Stork/Fokker haar bedrijventerrein met opstallen verkoopt aan de joint venture, in ruil voor erfpacht. De braakliggende grond op het terrein komt dan vrij voor herontwikkeling. GS hebben een notitie hierover vastgesteld en besloten deze voor te leggen aan Provinciale Staten.
13. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Bergeijk voor realisatie van een recreatief hippisch centrum, bestaande uit een stal met 6 boxen, verzorgings-, opslag- en stallingsruimten, Witrijtseweg 18; de gemeente Roosendaal voor uitbreiding Bastionhotel, Bovendonk 23; de gemeente Veghel voor uitbreiding functiemogelijkheden bedrijfsgebouwen, Pater van den Elsenlaan/Oost in Veghel; de gemeente Veghel voor het verharden van de onverharde weg Korenstreep, Veghel; de gemeente Veghel voor functieverandering van een bijgebouw, Hurkske 8, Erp.