Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 29 september 2009

D66: inburgeringvoorstel college in strijd met de Grondwet

Utrecht discrimineert Nederlandse allochtonen naar inkomen

De gemeente Utrecht wil 1.300 bijstandsgerechtigden die het Nederlands niet beheersen aanschrijven met een laatste verzoek om een inburgeringscursus te volgen. Weigeren ze dat aanbod, dan worden ze gekort op hun uitkering. Hierdoor verdwijnt het doel van inburgeringsbeleid definitief achter de horizon omwille van schone schijn richting onzinnige targets van Minister van der Laan. D66 zal tijdens de raadsvergadering van 1 oktober dan ook een amendement indienen om uit te gaan van een aanbodstelsel i.p.v. vaststellingsstelsel. En als dat amendement wordt verworpen dan zal D66 tegen het raadsvoorstel over de verordening met de verplichte inburgering stemmen.

De gemeente Utrecht heeft de keuze om inburgering te stimuleren via een aanbodverordening of een vaststellingsverordening. In de eerste zit het vrijwillige karakter en in de laatste het verplichtende karakter. De gemeente Utrecht kiest in haar voorstel aan de raad voor de vaststellingsverordening en wordt daarin gesteund door de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie alsmede door GroenLinks. Maatwerk in de inhoud van de cursussen is daardoor niet meer mogelijk. Maatwerk voor hoog opgeleide niet-Nederlands sprekenden en mensen die analfabeet zijn. Maatwerk door samenwerking met scholen en bedrijven, dé stimulans om mee te doen in onze samenleving. D66 meent dat de verplichting een onacceptabele inbreuk is op de vrijheid van het individu. Bovendien is de uitwerking van de verordening in strijd met Artikel 1 van onze Grondwet.

De aangeschreven uitkeringsgerechtigden kunnen, net als hun niet-uitkeringsgerechtigde buren, vrienden en kennissen, wettelijk niet verplicht worden tot inburgering. Het betreft hier namelijk Nederlandse staatsburgers en die zijn voor de wet gelijk, of je nu een uitkering hebt of niet. Of je de Nederlandse taal machtig bent of niet. Artikel 1 is één van de belangrijkste artikelen van onze Grondwet, de basis van onze democratische rechtstaat.

Het belang van de betrokkenen is ondergeschikt aan het halen van de "targets". Minister Van der Laan wil 50.000 inburgeringscursussen om Geert Wilders in Den Haag mee om de oren te kunnen slaan en zet de vier grote steden daarom onder druk. In Utrecht lopen nog 24.000 burgers rond "die de taal niet machtig zijn" en de Minister dus uit de brand kunnen helpen. Helaas, zo klonk het impliciet door in de woorden van wethouder Spit tijdens de commissiebehandeling van 12 september, hebben van die 24.000 mensen ruim 17.000 mensen de Nederlandse nationaliteit en kunnen zij dus niet gedwongen worden om de cursus te doen. Gelukkig zijn er van die 17.000 wel 1.300 die een bijstandsuitkering ontvangen en in de Wet Werk en Bijstand zit nog wel een gaatje. We kunnen immers stellen dat het niet accepteren van een inburgeringscursus kan worden opgevat als een weigering om te re-integreren en dan mag de gemeente sancties opleggen. Minister Van der Laan, hoewel niet verantwoordelijk voor de WWB, heeft alvast laten weten dat dit wettelijk helemaal in de haak is.

Maar dat het wettelijk mogelijk is om 6% van de "doelgroep" het mes op de keel te zetten, maakt dat nog niet tot een goed idee. De gemeente Utrecht stelt eigenlijk voor om Nederlandse allochtonen te discrimineren naar inkomen omdat de Grondwet discriminatie naar andere kenmerken verbiedt.

Waarom mensen die cursussen niet vrijwillig volgen kan twee dingen betekenen: We hebben deze mensen blijkbaar niets te bieden. Of taal- en inburgeringscursussen zijn niet nodig om in de Nederlandse samenleving te functioneren. Om in Nederland te mogen poetsen hoef je de taal maar zeer matig te beheersen. Om hogerop te komen is dat wel belangrijk, maar als de "analfabeten die nog nooit een school van binnen hebben gezien" een cursus volgen, verhoogt dat dan echt hun kansen op die betere baan? D66 ziet onderwijs en werk als beste middel voor het écht inburgeren: meedoen in de maatschappij, meedoen op school, meedoen bij je bedrijf.

Dat de overheid, beter dan burgers zelf, zou kunnen bepalen wat goed voor hen is gaat er bij een liberaal al moeilijk in. Dat die overheid vervolgens de haar toevertrouwde macht misbruikt en sancties oplegt om dat gewenste gedrag af te dwingen is voor liberalen een onacceptabele inbreuk op de vrijheid van het individu. Dat de gemeente Utrecht vervolgens deze sancties alleen maar oplegt aan mensen die al op het sociaal minimum zitten, om de "targets" van een PvdA-minister te halen, is de PvdA onwaardig.

Vandaar dat D66 een amendement indient dat de huidige verordening compleet vervangt door een verordening die uitgaat van het aanbodstelsel. Hierin zullen echter nog wel wat zaken moeten worden toegevoegd. Hierbij geven we het college de opdracht om de verordening gebaseerd op het aanbodstelsel aan te vullen en wederom voor te leggen aan de Raad.


Noot voor de redactie,