Ingezonden persbericht

persinformatie
Abu Dhabi duurste stad ter wereld
Hotels.com presenteert lijst van hotelprijzen in belangrijkste steden wereldwijd
Amsterdam, XX september - Abu Dhabi is wereldwijd de stad met de hooogste gemiddelde prijs voor een hotelkamer. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Hotels.com, marktleider op het gebied van online hotelboekingen. Het onderzoek, de Hotel Price Index, vergelijkt de gemiddelde prijzen betaald door reizigers tijdens de eerste helft van 2009 ten opzichte van de prijzen in dezelfde periode van 2008. De stad in de Emiraten verstoot New York en Moskou van de koppositie in de lijst. Monte Carlo en Genève volgen Abu Dhabi aan de top van de ranglijst. In slechts 3 wereldsteden stegen de hotelprijzen.
Door de wereldwijde economische crisis werden hoteliers gedwongen tot een prijsverlaging ter bevordering van de kamerbezetting. Hotels.com stelt dat een sterke euro heeft bijgedragen aan het feit dat Europese reizigers sinds jaren niet zulke lage prijzen betaalden in vele bestemmingen. In Moskou daalden de hotelprijzen met 39% tussen de eerste helft van 2008 en dezelfde periode van dit jaar. Hierdoor verloor de Russische hoofdstad zijn predikaat van duurste stad ter wereld. Ook New York behield geen toppositie in de lijst; de gemiddelde kamerprijs in the Big Apple daalde met 23%.
Vraag en aanbod in evenwicht
Tijdens de eerste helft van 2009 werd in Abu Dhabi gemiddeld ¤190 per nacht betaald voor een hotelkamer, een priijsdaling van 7% ten opzichte van dezelfde periode in 2008. In verhouding tot de situatie in veel andere wereldsteden is de prijsdaling in Abu Dhabi gering. Dat is het gevolg van een relatief kleine hoeveelheid hotelkamers in de stad en een vraag die zich handhaaft, aangezien veel conferenties en evenementen in Abu Dhabi al waren geboekt in de periode voordat de ergste wereldwijde economische neergang inzette.
In slechts 3 wereldsteden prijsstijgingen
In Rio de Janeiro steeg de gemiddelde hotelkamerprijs met 17%. Reizigers betaalden in de Braziliaanse miljoenenstad tijdens de eerste 6 maanden van 2009 gemiddeld ¤135 voor een hotelkamer, in 2008 wass de gemiddelde kamerprijs nog ¤115. In Jeruzalem wareen de prijzen voor hotelkamers al enige tijd aan het klimmen, deze trend zette zich voort met een stijging van 8% tot een gemiddelde hotelkamerprijs van ¤121 tijdens de eerste helft van 2009. De prijsstijging in de Israëlische hoofdstad is het gevolg van een relatief beperkt aanbod van hotelkamers. In Istanboel steeg de gemiddelde prijs voor een hotelkamer met 1%.
Sterke prijsdalingen wereldwijd
Hotelkamerprijzen daalden het sterkst in Mumbai (42%) en New Delhi (34%). Voor reizigers naar deze Indiase wereldsteden was de prijs niet eerder zo gunstig. De sterke prijsdaling van hotelkamers in Moskou wijt Hotels.com deels aan het wegvallen van zakenreizen vanuit de Eurozone. De daling van de prijzen in de Russische hoofdstad kan echter ook verklaard worden door de relatief hoge hotelkamerprijs die reizigers betaalden in 2008, toen de finale van de UEFA Champions League die in Moskou gespeeld werd leidde tot een tijdelijke inflatie van de hotelkamerprijzen. In West-Europa daalden de prijzen het sterkst in Barcelona en Dublin (27%).
Over de HPI
De HPI identificeert de daadwerkelijk door klanten van Hotels.com betaalde prijzen per kamer over de gehele wereld en niet de geadverteerde prijzen. De meting wordt verricht onder 78.000 hotels op meer dan 13.000 locaties. De HPI geeft inzicht in hotelprijzen voor de periode januari tot juni 2009 vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor.
Einde persinformatie. XXXdag XX september 2009.
Noot voor de redactie (