Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

29 september 2009

WNF adviseert KLM over duurzame vis

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) adviseert KLM bij haar aanpak om duurzaam gevangen vis te serveren aan boord van de vliegtuigen. KLM onderstreept deze aanpak door op woensdag 30 september, de dag waarop het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) wereldwijd zijn tiende verjaardag viert, aan duizenden passagiers een gerecht te serveren dat onder andere is samengesteld uit verantwoorde vis.

KLM en WNF sloten in 2007 al een overeenkomst over de reductie en compensatie van de CO2-uitstoot. KLM wil in de gehele bedrijfsvoering verduurzaming realiseren. Het WNF adviseert KLM bij de aanpak hiervan. De vliegmaatschappij heeft voor het serveren van duurzame vis eerst een proef uitgevoerd met Zuid-Afrikaanse heek met het MSC-keurmerk.

KLM voert het gebruik van duurzame vis stapsgewijs in, om te beginnen op vluchten vanaf Schiphol. KLM serveert op 50% van de vluchten vanaf Amsterdam MSC gecertificeerde vis in de World Business Class. Voor alle andere maaltijden aan boord maakt KLM gebruik van de VISwijzer van het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee. Voor soorten die in de rode kolom staan, vraagt KLM leveranciers om op zoek te gaan naar duurzame alternatieven.

De speciale vislunch aan boord van een groot aantal KLM-vliegtuigen op 30 september, sluit aan bij de internationale Sustainable Seafood Lunch waarmee het MSC-keurmerk het tienjarig bestaan viert. Alle reizigers op intercontinentale vluchten die vanaf Schiphol vertrekken, kunnen kiezen voor een duurzaam visgerecht. KLM serveert die dag ruim 500 duurzame vislunches in de World Business Class en ruim 7.000 lunches in de Economy Class vanaf Schiphol. Op de vluchten staan onder meer MSC gecertificeerde Kaapse heek met eekhoorntjesbroodsaus en Sweet and Sour met MSC gecertificeerde Alaskakoolvisfilet op het menu.

////////////////////