ETOP Innovation Award 2009 voor 3M Publicatiedatum: 29-09-2009

Utrecht, 29 september 2009

Jan Kamminga, voorzitter van de Vereniging FME-CWM, heeft op maandag 28 september de ETOP Innovation Award Juryprijs uitgereikt aan 3M voor de inzending No Polish Connector. Hans Segers, voorzitter van de Fedet, reikte de Publieksprijs uit aan Philips Lighting voor haar inzending MASTER LED. De uitreiking vond plaats tijdens het World of Wonders Elektrotechniek Diner, een groots opgezet netwerkevent na afloop van de eerste beursdag van de vakbeurs Elektrotechniek, waar circa 260 gasten en hun relaties konden genieten van diverse optredens. Net als tijdens de vakbeurs Elektrotechniek was het thema van de avond Innovatie & Relatie. Het aantal nominaties voor de ETOP Awards was dit jaar 34: meer dan ooit tevoren.

Duurzaamheid
Volgens Kamminga zal na de huidige economische crisis blijken dat nieuwe spelers als India en China sterk zijn opgekomen. Als Europa én als Nederland zullen we hier volgens Kamminga een antwoord op moeten weten te vinden. We zullen volgens hem sneller, beter en slimmer moeten gaan werken. Tijdens zijn inleiding maakte Kamminga zich verder hard voor een meer duurzame maatschappij: "Aangezien grondstoffen heel duur zullen worden en energieprijzen onder druk komen te staan door een grotere vraag uit opkomende landen als India en China, zullen we ons de komende periode meer en meer moeten richten op alternatieve energieën en vooral duurzaamheid. Hier ligt een grote uitdaging voor de elektrotechnische sector."

Juryprijs
De vakjury heeft de producten beoordeeld op basis van de criteria: technische functionaliteit; economisch rendement; ergonomie en vormgeving; duurzaamheid; originaliteit en de wijze van presentatie van de inzending. Dat laatste verdient volgens Kamminga nog wel de nodige extra aandacht in deze branche. De inzendingen die naar het oordeel van de jury hebben voldaan aan de gestelde criteria kregen de status 'Innovator' toegekend. Uit deze 26 Innovators heeft de jury vervolgens elf inzendingen genomineerd voor de ETOP Innovation Award 2009.
De jury is van mening dat de glasvezelconnector No Polish Connector van 3M Nederland de uitrol van glasvezeltoepassing naar Fiber to the Home en Fiber to the Desk met haar slimme design gaat vergemakkelijken. Ook verwacht de jury dat van de No Polish Connector een sterk drempelverlagende werking uitgaat. Voor installateurs wordt het op deze wijze aantrekkelijker om met glasvezel aan de slag te gaan, wat een snellere uitrol van deze techniek mogelijk kan maken. "De impact van deze noviteit is groot voor de hele sector. De No Polish Connector werkt namelijk sterk tijd-, kosten- en milieubesparend en maakt volgens de jury een grote kans 'de nieuwe standaard' te worden", aldus Jan Kamminga.

Publieksprijs
Bezoekers die zich vooraf via de website van de beurs registreerden, konden hun stem uitbrengen voor de ETOP Innovation Award Publieksprijs. Hans Segers: "De beoordeling van de Publieksprijs ligt bij de gebruiker, die zich terecht afvraagt of hij het kan gebruiken, of het slimmer is of wellicht beter. Ruim 2.500 mensen maakten gebruik van deze gelegenheid, dus het is echt een serieuze Publieksprijs."

Feestelijk programma
De uitreiking van de ETOP Innovation Awards werd omlijst met een feestelijk programma. Tijdens een gezellige afterparty was volop gelegenheid tot het onderhouden van bestaande en het aangaan van nieuwe relaties.

De vakbeurs Elektrotechniek wordt gehouden van maandag 28 september tot en met vrijdag 2 oktober 2009 in Jaarbeurs Utrecht.

Winnaar ETOP Innovation Award Juryprijs

3M Nederland B.V. met het product No Polish Connector

De nieuwe 3M SC / LC No Polish connectors zijn speciaal ontworpen om glasvezelconnectoren snel (binnen 2 min.), betrouwbaar en met een minimum aan gereedschap af te kunnen monteren. De connector bevat geen losse onderdelen, zodat u niets kunt verliezen of kunt vergeten. De NPC bestaat uit een keramische ferrule met een voorgemonteerde, gepolijste glasvezel in combinatie met een uiterst hoogwaardige mechanische lasunit. De vezelgeleider vormt een geheel met de connector. De uigekiende vorm zorgt ervoor dat de buigstraal van de vezel niet te klein kan worden. Dit voorkomt storing op langere termijn. De connector is zowel binnen als buiten toepasbaar voor single- en mulitimode vezels.

Juryoordeel:
De jury is van mening dat de glasvezelconnector No Polish Connector van 3M Nederland de uitrol van glasvezeltoepassing naar Fiber to the Home en Fiber to the Desk met haar slimme design gaat vergemakkelijken.

Ook verwacht de jury dat er van de No Polish Connector een sterk drempelverlagende werking uitgaat. Voor installateurs wordt het op deze wijze aantrekkelijker om met glasvezel aan de slag te gaan, wat een snellere uitrol van deze techniek mogelijk kan maken. De impact van deze noviteit is groot voor de hele sector. De No Polish Connector werkt namelijk sterk tijd-, kosten- en milieubesparend en maakt volgens de jury dan ook een grote kans maakt 'de nieuwe standaard' te worden.


Winnaar ETOP Innovation Award Publieksprijs

Philips Lighting met het product MASTER LED

Complete reeks MASTER LED retrofit spaarlampen voor algemene- en accentverlichting die een hoge lichtkwaliteit geven en tegelijkertijd de energie- (tot 80%) en onderhoudskosten drastisch verlagen. Gaat tot 45x langer mee dan traditionele lampen. Nu ook allemaal dimbaar. Lichtsterkte is aan te passen zonder verlies van lichtkwaliteit. Kunnen worden toegepast met meeste dimmers. Groot dimbereik van 10%-100%.


Juryoordeel:
De dimbaarheid in deze vorm van LED-verlichting van de dimbare LED-spaarlamp MASTER LED van Philips Lighting biedt een duurzame oplossing, aldus de jury.

Volgens de jury wordt - met het inzetten van deze noviteit - het uitfaseren van de traditionele gloeilampen voor branche en consument een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker gemaakt. Philips blijkt met de MASTER LED namelijk in staat de voordelen van oudere technologieën toe te passen en de nadelen achterwege te laten. De energiebesparing van MASTER LED lampen kan oplopen tot 80%, bij een levensduur van maar liefst 45.000 uur.




VNU Exhibitions