Broodafdeling supermarkt kan voor het eerst zelf ontbijtkoek bakken
`Koekbackertje' op proef alleen verkrijgbaar bij Em-Té supermarkten
'S-HERTOGENBOSCH, 20090929 -- De bakkers van de Echte Bossche Koek, Koekhuys Jan de Backer, hebben een primeur in koekland. Voor het eerst kan op de broodafdeling van supermarkten een ambachtelijk ontbijtkoek (of peperkoek zoals de Brabanders het noemen) gebakken worden. Dit is nog niet eerder voorgekomen binnen de supermarkten van Nederland. Immers `koekbakken' is een kunst op zich, dat zelfs niet alle bakkers meester zijn. Koekhuys Jan de Backer introduceert een nieuw product en noemt de koek heel toepasselijk `Koekbackertje'. Zij spelen hiermee in op de trend naar eerlijk en smaakvol, maar bovenal vers van de broodafdeling binnen de supermarkt.
Koekbackertje is uniek in Nederland, zo niet in Europa! Koekbackertje is niet alleen uniek van vorm maar zeker ook van smaak! Omdat Koekbackertje op de broodafdeling van de supermarkt wordt gebakken, is deze peperkoek/ontbijtkoek vers uit eigen oven van de broodafdeling verkrijgbaar. Zó vers heeft men peperkoek/ontbijtkoek nog nooit geproefd!
Koek bakken is vrij arbeidsintensief
De bereiding van Koekbackertje is een vrij arbeidsintensief productieproces. Overigens is "koek bakken" op zich al een hele kunst. Het maken van koek duurt immers al minstens drie tot vijf dagen. Het bakken geschiedt in grote houten vormen. Het hout zorgt ervoor dat de hitte van de oven wordt getemperd.
Bij de supermarkt bakt men Koekbackertje net als vroeger in de houten mal, in de eigen oven van de supermarkt. Na het bakken wordt Koekbackertje uit de oven gehaald om het verder af te koelen. Pas nadat het Koekbackertje is afgekoeld, wordt het in de speciale zakken verpakt, zodat de klant Koekbackertje vers thuis op tafel kan zetten.
Koekbackertje, een koekrecept uit 1915
Volgens overlevering zijn de koekrecepten van de familie De Backer sinds 1865 steeds over van vader op zoon, dat was heel gewoon in die tijd. Van Adrianus de Backer heeft de familie echter aan officiële papieren toevertrouwde documenten gevonden. Zo startte hij zijn bedrijf in 1909 en zette (zo blijkt uit de gevonden stukken) een aantal recepten in 1915 op papier. Adrianus de Backer had 7 kinderen, waarvan 2 zonen die hem later als bakkers zouden opvolgen. De twee zonen, Egi en Jan startten hun koekbakkerij 'De Meijerij' in 1936 in 's-Hertogenbosch. In de jaren '50 gingen de broers uiteen. Jan de Backer opende zijn zaak aan de Parade in 's-Hertogenbosch, waar hij tot het einde van zijn leven 1988, met veel plezier in werkte en woonde.
Het pand aan de Parade werd door één van de zonen van Jan verbouwd tot café: Café Cordes. In 2001 werd het café op de eerste verdieping uitgebreid. Een ingrijpende verbouwing, want de oude huiskamer van Jan de Backer werd veranderd in een professionele horecakeuken. Een fraaie antieke schouw moest hiervoor helaas wijken. Onder de belangstellende ogen van enkele nazaten van Jan de Backer werden de stenen delen voorzichtig stuk voor stuk verwijderd. Naast de schouw bevond zich een met jute bespannen muur, een zogenaamd betengelde muur. Een kleinzoon van Jan de Backer, Jules van 4 jaar vond daar achter het jute een oud schriftje. Het was iets aangevreten door de muizen, maar gelukkig nog wel leesbaar. Het waren de notities uit het jaar 1915 en bevatte vele aantekeningen en oude koekrecepten, waaronder dat wat we nu Koekbackertje noemen.
Voorlopig is Koekbackertje alleen nog maar verkrijgbaar bij Em-Té supermarkten.
Ingezonden persbericht